Livrarea F-16 în Ucraina va dura în cel mai bun caz câteva luni

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 23-05-2023 14:51
Actualizat: 23-05-2023 16:45

Șeful forțelor aeriene americane, Frank Kendall, a declarat că livrarea avioanelor de luptă F-16 în Ucraina va dura „în cel mai bun caz câteva luni”, potrivit CNN.

Administrația prezidențială americană a oferit până acum puține detalii despre un plan de echipare a forțelor aeriene ucrainene cu avioane de luptă fabricate în SUA sau cu alte avioane de generația a patra, după ce Joe Biden a anunțat vineri că SUA nu se va opune livrării de către statele europene a unor avioane F-16 pentru Ucraina.

„Sub nicio circumstanță nu vom pune F-16 sau orice alt avion de luptă occidental în mâinile Forțelor Aeriene Ucrainene în decurs de câteva luni”, a declarat Kendall reporterilor.

„Câteva luni” este chiar și așa un interval de timp relativ scurt, deoarece de obicei durează doi ani pentru a antrena un nou pilot pe F-16, potrivit unui oficial al Forțelor Aeriene ale SUA.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a anunțat lansarea unei coaliții internaționale de țări care vizează antrenarea piloților ucraineni pe avioane de vânătoare din a patra generație, inclusiv F-16. Coaliția include deja Marea Britanie, Țările de Jos, Belgia, Danemarca, Statele Unite și Portugalia.