VIDEO | Minune medicală: Un bărbat paralizat poate merge din nou datorită unor implanturi pe creier

Autor: Stefan Andrei
Publicat: 25-05-2023 14:36

Într-un nou studiu, cercetătorii descriu un dispozitiv care face legătura între intențiile unui pacient paralizat și mișcările sale fizice.

Gert-Jan Oskam locuia în China în 2011, când a avut un accident de motocicletă care l-a lăsat paralizat de la șolduri în jos. Acum, cu ajutorul unei combinații de dispozitive, oamenii de știință i-au oferit din nou controlul asupra părții inferioare a corpului său, conform NY Times.

"Timp de 12 ani am încercat să mă pun pe picioare", a declarat  Oskam în cadrul unei conferințe de presă marți. "Acum am învățat cum să merg normal, natural".

Într-un studiu publicat miercuri în revista Nature, cercetătorii elvețieni au descris implanturile care au oferit o "punte digitală" între creierul lui Oskam și măduva spinării, ocolind secțiunile lezate. Descoperirea i-a permis lui Oskam, în vârstă de 40 de ani, să stea în picioare, să meargă și să urce o rampă abruptă doar cu ajutorul unui cadru. La mai bine de un an de la inserarea implantului, acesta și-a păstrat aceste abilități și chiar a dat semne de recuperare neurologică, mergând cu cârje chiar și atunci când implantul a fost dezactivat.

"Am capturat gândurile lui Gert-Jan și am transpus aceste gânduri într-o stimulare a măduvei spinării pentru a restabili mișcările voluntare", a declarat în cadrul conferinței de presă Grégoire Courtine, specialist în măduva spinării la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, care a contribuit la conducerea cercetării.

Jocelyne Bloch, un cercetător în neuroștiințe de la Universitatea din Lausanne, care a plasat implantul lui Oskam, a adăugat: "La început, pentru mine a fost ceva științifico-fantastic, dar astăzi a devenit realitate".

În ultimele decenii au existat o serie de progrese în tratamentul tehnologic al leziunilor măduvei spinării. În 2016, un grup de oameni de știință condus de Dr. Courtine a reușit să restabilească capacitatea de a merge la maimuțele paralizate, iar un altul a ajutat un bărbat să recâștige controlul asupra mâinii sale paralizate.

În 2018, un alt grup de oameni de știință, condus tot de Dr. Courtine, a conceput o modalitate de a stimula creierul cu generatoare de impulsuri electrice, permițând persoanelor parțial paralizate să meargă și să meargă din nou pe bicicletă. Anul trecut, proceduri mai avansate de stimulare a creierului au permis subiecților paralizați să înoate, să meargă și să meargă cu bicicleta într-o singură zi de tratament.

Domnul Oskam a fost supus unor proceduri de stimulare în anii anteriori și chiar și-a recăpătat o anumită capacitate de a merge, dar în cele din urmă îmbunătățirea sa s-a oprit. În cadrul briefingului de presă, domnul Oskam a declarat că aceste tehnologii de stimulare i-au lăsat sentimentul că există ceva străin în legătură cu locomoția, o distanță străină între mintea și corpul său.

Andrew Jackson, cercetător în neuroștiințe la Universitatea Newcastle, care nu a fost implicat în studiu, a declarat: "Ridică întrebări interesante cu privire la autonomie și la sursa comenzilor. Continuăm să estompăm granița filozofică dintre ceea ce este creierul și ceea ce este tehnologia