Berlinul vrea să mențină relația cu Kremlinul pe linia de plutire. Olaf Scholz pregătește o discuție cu Vladimir Putin

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 26-05-2023 18:11
Actualizat: 26-05-2023 19:54

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat într-un interviu acordat pentru cotidianul german "Kölner Stadt-Anzeiger" că intenţionează să aibă o convorbire telefonică „la momentul potrivit” cu preşedintele rus, Vladimir Putin, despre ceea ce se întâmplă în Ucraina.

„Voi discuta din nou cu Putin, la momentul potrivit', a spus Scholz.

El a catalogat drept speculativă o întrebare despre o posibilă schimbare a puterii din Rusia și nu a dorit să răspundă la ea. 'Într-un final, va trebui [semnat] un acord între autoritățile de la Moscova și de la Kiev', a adăugat cancelarul german.

La sfârșitul lunii martie, Scholz a mai dat asigurări că va continua să mențină contactele cu Putin. El a menționat că Germania intenționează să comunice cu autorităţile din Rusia, în pofida 'diferențelor serioase de opinie' cu privire la situația din Ucraina.

Anterior acestor declaraţii făcute de cancelarul german, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Putin este deschis unor convorbiri atât cu Scholz, cât și cu președintele francez, Emmanuel Macron, doar că nu au existat astfel de inițiative din partea acestora.

Fără război înghețat

Scholz a declarat că nu consideră drept acceptabilă o posibilă înghețare a conflictului din Ucraina. 'Rusia trebuie să înțeleagă că nu poate pune problema despre încheierea unei 'păci reci', în cazul căreia şi să treacă o nouă frontieră între Rusia și Ucraina aproximativ de-a lungul liniei frontului', a susţinut cancelarul german.

El a explicat că o 'pace dreaptă' este posibilă doar prin retragerea forţelor ruse din Ucraina. Cu toate acestea, fiind întrebat dacă forţele ruse ar trebui să se retragă și din Crimeea, Scholz a răspuns: 'Nu ţine de competența noastră să formulăm, în locul Ucrainei, la ce fel de acorduri doreşte ea să ajungă'.