Președintele brazilian Lula da Silva anunță orașul care va găzdui conferința COP30

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 27-05-2023 07:31

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a anunţat vineri că ONU a ales oraşul Belem din Amazon pentru a găzdui conferinţa COP30 privind climă în 2025, informează Agerpres.

"Va fi o onoare pentru Brazilia să primească reprezentanţi din întreaga lume în Amazon", a scris Lula pe reţelele de socializare. "Am participat deja la COP în Franţa, în Egipt şi toată lumea vorbea fără oprire despre Amazon. Aşa că mi-am spus în sinea mea: de ce să nu facem conferinţa aici, ca să ştie toată lumea despre Amazon?", a adăugat el, într-un videoclip publicat odată cu mesajul.

Capitală a statului Para din nordul Braziliei, Belem este un oraş cu o populaţie de aproximativ 1,5 milioane de locuitori, situat în apropierea Amazonului.

Alegerile au schimbat locația COP in 2019

Brazilia, care are pe teritoriul său peste 60% din pădurea amazoniană, trebuia să găzduiască COP în 2019, dar autorităţile braziliene au renunţat să îl organizeze după alegerea preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro (2019-2022), un sceptic notoriu în privinţa schimbărilor climatice.

Actualul preşedintele de stânga, care şi-a început al treilea mandat în fruntea ţării în luna ianuarie, a promis că va face din conservarea mediului o prioritate a mandatului său şi că va pune capăt defrişărilor ilegale din Amazon până în 2030.

La scurt timp după alegerea sa, la COP27 organizat la Sharm el-Sheikh în noiembrie anul trecut, Lula a fost întâmpinat ca un erou, şeful statului brazilian declarând că ţara sa s-a "întors" în concertul naţiunilor care luptă împotriva schimbărilor climatice.