Bloomberg: Avioanele F-16 trimise Ucrainei ar putea fi vulnerabile în faţa apărării antiaeriene ruse

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 29-05-2023 02:31

Avioanele americane F-16, pe care aliații occidentali intenționează să le transfere Kievului, ar putea fi vulnerabile în faţa apărării antiaeriene și a aviației ruse, informează, duminică, agenţia Bloomberg.

Potrivit datelor acesteia, "F-16, care, cel mai probabil, vor fi trimise în Ucraina, vor avea radare mai slabe și muniție cu o rază de acțiune mai mică decât avioanele de luptă ruseşti și apărarea antiaeriană". Prin urmare, este posibil ca F-16 să fie folosite în scopuri de apărare sau în operațiuni cu un risc ridicat, scrie agenția.

Potrivit afirmaţiilor fostului pilot al Forțelor Aeriene ale SUA, John Venable, dacă F-16 ar fi fost trimise să atace pozițiile rusești, acestea "ar fi primit un semnal de detectare de către radar înainte ca avioanele să se apropie suficient de mult pentru a ataca".

După cum a precizat agenția, aceasta înseamnă că autoritățile ucrainene vor trebui să își reducă așteptările cu privire la posibilităţile pe care le va oferi o potențială livrare a avioanelor de luptă.

După cum a declarat fosta angajată a Forțelor Aeriene ale SUA, Brynn Tannehill, care a luat parte la dezvoltarea simulatoarelor F-16, Kievul va trebui să își reducă așteptările pentru furnizarea acestui model de avioane de luptă, deoarece începutul exploatării lor de către piloții ucraineni va semăna doar cu trecerea de la un model de mașină învechit la altul.