Generalul american David Baldwin desumflă aderarea Ucrainei la NATO: Presiunile politice o vor bloca

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 30-05-2023 20:57
Actualizat: 30-05-2023 22:12

Generalul american în retragere David Baldwin, fost comandant al Gărzii Naționale din California, susţine că, din punct de vedere militar, Ucraina este capabilă să îndeplinească cerințele necesare pentru aderarea la NATO. Cu toate acestea, a subliniat generalul, rămân obstacolele legate de aspectele politice ale aderării.

"Sunt întotdeauna încântat când aud oamenii spunând că întrebarea nu este dacă NATO va permite Ucrainei să adere, ci dacă Ucraina va permite aderarea la NATO" - a declarat Baldwin, într-un interviu acordat agenţiei ucrainene RBC. Potrivit acestuia, până la urmă, aderarea ţine de decizia politică. "În ceea ce privește capacitățile militare și standardele militare, Ucraina este mai mult decât capabilă să ajungă nu doar la capacitatea de luptă a NATO, ci să și îndeplinească cerințele pentru aderarea la NATO.

A demonstrat acest lucru. Mai are câteva domenii pe care trebuie să le îmbunătățească, pentru a fi pe deplin compatibilă cu NATO. Deci, din punct de vedere militar, nu văd nicio problemă în acest sens" - a adăugat generalul. Cu toate acestea, a remarcat Baldwin, politica rămâne sub semnul întrebării, deoarece este încă una dintre acele linii roșii de care toată lumea este îngrijorată. "Dar asta nu a fost o problemă pentru Suedia sau Finlanda. Așa că sunt încă foarte, foarte optimist în ceea ce privește capacitatea Ucrainei de a realiza interoperabilitatea cu NATO și sunt încă foarte încrezător în posibilitatea de a deveni membru" - a subliniat generalul.