Macron îl primeşte pe omologul său italian, în numele 'legăturilor excepţionale' dintre Roma şi Paris

Autor: Mirea Andreea
Publicat: 31-05-2023 23:52

Macron îl primeşte pe omologul său italian, în numele 'legăturilor excepţionale' dintre Roma şi Paris.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, îl va primi la 7 iunie pe omologul italian, Sergio Mattarella, în numele "relaţiei lor de încredere şi prietenie", dar şi al "legăturilor excepţionale care unesc" cele două ţări, a anunţat miercuri Palatul Elysée după o nouă criză între Roma şi Paris pe tema imigraţiei, notează AFP.

Emmanuel Macron şi Sergio Mattarella vor vizita împreună, în ziua inaugurării sale, expoziţia "Naples à Paris" la Muzeul Luvru, care "onorează legăturile istorice dintre Franţa şi Italia", a indicat partea franceză, informează Agerpres.

Muzeul Capodimonte din Napoli, sudul Italiei, a împrumutat Luvrului aproximativ şaizeci dintre cele mai mari capodopere ale sale, "care vor dialoga cu colecţiile sale şi chiar le va completa" pentru a oferi "o perspectivă unică asupra picturii italiene în Franţa", a adăugat preşedinţia franceză.

"Această vizită va fi urmată de o întâlnire la Palatul Elysée", a precizat sursa.

Autorităţile franceze insistă asupra "legăturilor excepţionale" dintre Franţa şi Italia, în contextul în care cei doi vecini tocmai au trecut printr-o nouă fază de tensiuni pe tema imigraţiei.

De la instalarea la putere în toamnă la Roma a unei coaliţii ultra-conservatoare condusă de Giorgia Meloni, relaţiile au cunoscut mai multe pusee de tensiune în această problemă spinoasă.

O întâlnire de 45 de minute între Emmanuel Macron şi premierul italian în marja summitului G7 din Japonia, urmată de o vizită a şefei diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, la Roma, săptămâna trecută, a părut să risipească, pentru moment, aceste neînţelegeri. Şi a deschis calea pentru o vizită a Giorgiei Meloni în Franţa, probabil în iunie, deşi data exactă nu a fost încă stabilită.