Cooperare militară la minim - Statele Unite au suspendat furnizarea Rusiei de date despre lansările balistice intercontinentale americane

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 02-06-2023 16:30
Actualizat: 02-06-2023 09:09

De la 1 iunie, Statele Unite nu vor mai furniza Federației Ruse date despre lansările balistice intercontinentale americane (ICBM). De asemenea, SUA nu vor furniza Federației Ruse date despre lansările de rachete de pe submarine.

În legătură cu suspendarea participării Rusiei la START, Statele Unite nu vor mai transmite Rusiei date de telemetrie privind lansările de rachete balistice intercontinentale americane (ICBM) și rachete balistice lansate de pe submarine (SLBM), ​​de la 1 iunie, relatează Rador.

'Statele Unite nu vor mai furniza Rusiei date de telemetrie cu privire la lansările de ICBM și SLBM americane', a declarat Departamentul de Stat al SUA, într-un comunicat. Documentul specifică faptul că schimbul de astfel de informații avea loc în cadrul Tratatului START, dar Rusia 'a refuzat să se întâlnească în cadrul unei comisii consultative bilaterale pentru a ajunge la unele acorduri' legate de acest subiect.

'Statele Unite nu vor furniza informații de telemetrie în mod unilateral. În niciun caz, tratatul nu impune Statelor Unite să ia o astfel de acțiune unilaterală, deoarece prevede schimbul de informații de telemetrie cu privire la numărul convenit de lansări', a precizat Departamentul de Stat.

În plus, de la 1 iunie, Statele Unite nu vor mai notifica Rusia cu privire la statutul sau locația obiectelor care intră sub incidența START, în special, a celor de rachete și lansatoare. De asemenea, Statele Unite nu vor mai permite Federației Ruse să efectueze inspecții pe teritoriul american în cadrul START: autoritățile vor revoca vizele deja eliberate inspectorilor militari și nu vor emite altele noi, nu vor permite survolările aeronavelor de inspecție rusești.

Cu toate acestea, Washingtonul va continua să ofere Moscovei note despre lansările de ICBM și SLBM, în conformitate cu Acordul din 1988 privind lansările de rachete balistice intercontinentale și rachete balistice de pe submarine. În plus, Statele Unite vor continua să notifice Rusia cu privire la exercițiile efectuate în conformitate cu Acordul din 1989 privind notificarea reciprocă despre exercițiile strategice majore.

Departamentul de Stat a explicat că Washingtonul a notificat în prealabil Moscova despre contramăsurile prevăzute în cadrul START și că este dispus să le anuleze, dacă Rusia va reveni în cadrul tratatului şi îl va respecta.
'Statele Unite sunt dispuse să conlucreze în mod constructiv cu Rusia pentru a relua implementarea prevederilor din cadrul Tratatului START', se specifică în document.

Tratatul START sau START-3 este un tratat semnat între Federația Rusă și Statele Unite cu privire la reducerea reciprocă a arsenalelor de arme nucleare strategice desfășurate.

Pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia își suspendă participarea sa din cadrul START, dar nu se retrage din acesta. În aceeași zi, documentul respectiv a fost transmis de Putin Dumei de Stat a Rusiei. A doua zi, Duma de Stat a adoptat în unanimitate o lege care suspendă participarea Rusiei la Noul START.

Legea notează că decizia privind reînnoirea de către Rusia a acordului dintre Federația Rusă și Statele Unite privind măsurile de reducere și limitare în continuare a armelor strategice ofensive poate fi luată de președintele rus.

În luna martie, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că Rusia, în pofida faptului că a făcut anunțul privind suspendarea participării ei la START, este în continuare obligată, din punct de vedere legal, să respecte prevederile tratatului.