Cel puţin trei morţi și zeci de răniți după un cutremur produs în Haiti

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 06-06-2023 18:01

Cel puţin trei persoane au murit, iar 28 au fost rănite marţi, în vestul Haiti, în urma unui seism, a anunţat un birou local al Protecţiei civile, potrivit AFP.

''Ca bilanţ parţial, am înregistrat deja 3 morţi. Sunt membrii aceleiaşi familii şi şi-au pierdut viaţa după ce locuinţa lor s-a prăbuşit'', a precizat pentru AFP Christine Monquélé, oficial din cadrul Protecţiei civile în departamentul Grand'Anse, potrivit Agerpres.

''Am înregistrat de asemenea 28 de răniţi'', a adăugat ea, precizând că vor continua căutările ''altor eventuali răniţi''.

Seismul, cu magnitudinea 4,9 potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), s-a produs la scurt timp după ora locală 05:00 (09:00 GMT) la o adâncime de 10 kilometri şi la circa 9 kilometri în largul coastelor peninsulei din sud-vestul acestei ţări din Marea Caraibelor, afectată în mod regulat de seisme devastatoare.

Peninsula sud-vestică a fost deja devastată în august 2021 de un puternic seism cu magnitudinea 7,2, care a ucis peste 2.200 de persoane şi a provocat distrugerea a peste 130.000 de locuinţe.

În 2010, un seism cu magnitudinea 7 a făcut peste 200.000 de morţi în această ţară. Cutremurul a transformat capitala Port-au-Prince în ruine şi a lăsat fără locuinţe 1,5 milioane de persoane.

Intemperii puternice s-au produs de asemenea pe teritoriul ţării în weekendul trecut, în urma cărora 42 de persoane au decedat, iar 11 sunt date dispărute, potrivit bilanţului comunicat luni de Protecţia civilă.