Fritz rămâne cu buza friptă - Triplarea impozitelor din Timișoara, anulată de judecători

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 08-06-2023 20:04
Actualizat: 08-06-2023 21:02

Curtea de Apel Timișoara a pronunțat decizia în dosarul triplării impozitelor pentru clădiri nerezidențiale deținute de persoane fizice. Hotărârea de Consiliu Local, luată în 2021 pentru impozitele din 2022, a fost declarată ilegală. Hotărârea instanței este definitivă.

Potrivit adevarul.ro, judecătorii Curții de Apel Timișoara au respins joi, 8 iunie 2023, recursul prin care Consiliul Local Timișoara a atacat sentința Tribunalului Timiș, prin care hotărârea de triplare a impozitelor pentru clădiri nerezideințiale a fost declarată ilegală, la plângerea avocatului Anton Trăilescu.

Avocatul Ionuț Trăilescu, care l-a reprezentat în acest dosar pe tatăl său, a declarat că Primăria Timișoara ar trebui să le dea banii înapoi celor care au fost afectați de majorarea impozitului.

De ce a fost declarată ilegală hotărârea de consiliu local

În procesul de la Tribunalul Timiș, avocatul Anton Trăilescu a reclamat mai multe ilegalități din procesul de emiterea a hotărârii de Consiliu Local prin care au fost stabilite impozitele și taxele din 2022.

Tribunalul Timiș a admis acțiunea avocatului Anton Trăilescu și a anulat prevederile Hotărârii de Consiliu Local prin care impozitele pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoane fizice au fost triplate.

„Tribunalul constată că pârâtul Consiliul Local nu a făcut dovada faptului că anterior adoptării actului administrativ contestat ar exista vreo hotărâre a autorităţii deliberative prin care să fie stabilite criteriile economice, sociale, geografice, urbanistice, precum şi necesităţile bugetare locale care să justifice majorarea impozitului cu o cotă adiţională de 50%. Instanţa nu va reţine susţinerile pârâtului potrivit cărora aceste criterii sunt cuprinse în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre”, se arată în sentința Tribunalului Timiș.

Tribunalul a mai reținut că „un referat de aprobare a proiectului de hotărâre nu poate suplini lipsa unei hotărâri a consiliului local prin care să fie stabilite în mod clar criteriile avute în vedere pentru majorarea cotei de impozit”.