Calitatea apei fluviului Sena, catalogată drept 'excelentă' pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 09-06-2023 21:10

Testele efectuate pe râul Sena au arătat recent că apa este de o calitate "excelentă", a declarat viceprimarul Parisului. Fostul jucător de rugby Pierre Rabadan a spus că aceste rezultate înseamnă că testele pentru maratonul de înot și triatlonul de la Paris 2024 pot avea loc.

De asemenea, obiectivul orașului de a deschide râul pentru înotul public în 2025 este pe drumul cel bun, a declarat bărbatul de 42 de ani, citat de insidethegames.

"Primele rezultate privind calitatea apei Senei pentru sezonul de vară 2023 au sosit", a declarat Rabadan, viceprimarul însărcinat cu sportul, care a fost selecționat de două ori în echipa de rugby a Franței, potrivit Agerpres.

"Ele dezvăluie o calitate excelentă pentru evenimentele de testare din această vară, pentru evenimentele istorice din Sena ale Jocurilor Olimpice și apoi pentru publicul larg în 2025".

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunțat în 2016 planul de accesibilizare a râului în 2025. Acesta a fost susținut de președintele francez Emmanuel Macron.

Proiectul a necesitat eliminarea e-coli, a apelor uzate și a deșeurilor industriale din apă. O provocare majoră este reprezentată de precipitațiile care provoacă revărsarea apelor de canalizare din capitala franceză și descărcarea în Sena.

S-a convenit asupra unei finanțări de 1,4 miliarde de euro pentru aceste lucrări și se speră că, în cele din urmă, vor putea fi deschise cinci locuri de scăldat permanente.

Înotul în Sena a fost interzis din 1923. Fluviul urmează să găzduiască o ceremonie de deschidere olimpică unică la Paris 2024, care va implica bărci care transportă atleți.

Maratonul de înot și triatlon de la Paris 2024 este planificat să înceapă la Pont Alexandre III, un pod peste Sena care leagă Champs-Élysées de Invalides și Turnul Eiffel.