Ministerul Justiției din Republica Moldova va verifica legalitatea formării Blocului politic ŞOR

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 28-06-2023 09:19

Ministerul Justiției din Republica Moldova va verifica legalitatea formării noului bloc politic "Șansă. Obligaţii. Realizări" (ŞOR), despre care a anunțat cu o zi înainte de liderul partidului "Şor" interzis de Curtea Constituțională, Ilan Şor.

"Inițiativa de a înregistra un bloc electoral cu denumirea ŞOR urmează a fi verificată din punct de vedere juridic, deoarece nu pot fi acceptate denumiri ce creează confuzie, similitudini și care induc în eroare alegătorii" - se arată într-un comunicat postat, marți, de minister.

În document se menționează că cererea de înregistrare a blocului ŞOR în conformitate cu prevederile legale va fi verificată de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova. Anterior, Şor a anunţat că două partide neparlamentare s-au alăturat deja blocului său "Şansă. Obligaţii. Realizări" (ŞOR).

Politicianul a declarat că activitatea blocului este îndreptată spre "restabilirea încrederii cetățenilor în principiile statului de drept şi continuarea implementării proiectelor sociale, economice și de infrastructură, inițiate de partidul "Şor". Amintim că, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis să sprijine cererea Guvernului de a interzice activitatea partidului "Şor".

Acesta a dispus Ministerului Justiției să creeze o comisie pentru lichidarea partidului și scoaterea acestuia din registru. După cum a explicat președintele Curții Constituționale, Nicolae Roşca, deputații "Şor" își vor păstra mandatele în Parlament, dar fracțiunea va fi desființată. Ei vor activa ca independenți.

Vara trecută, în Republica Moldova au început proteste în masă organizate de partidul "Şor", participanţii acestora cerând demisia președintelui Maia Sandu și organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

Protestatarii au cerut demisia președintelui și a Guvernului, asupra cărora a fost aruncată vina pentru criza economică care a provocat o creștere a prețurilor la alimente, gaze, electricitate, utilități, benzină și motorină. Pentru prima dată din anii 1990, inflația în republică a ajuns la 30% în termeni anuali.