Șeful ONU s-a dus în Haiti, țară devastată de bandele de infractori: 'Nu este momentul să uităm de Haiti'

Autor: Alexandru Popescu
Publicat: 01-07-2023 23:42
Actualizat: 01-07-2023 23:43

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a vizitat sâmbătă Haiti pentru a atrage atenția asupra crizelor cu care se confruntă această țară săracă din Caraibe, care se luptă să combată bandele violente care au invadat în mare parte capitala Port-au-Prince.

Vizita lui Guterres are loc la aproape nouă luni după ce acesta a susținut o cerere de ajutor din partea guvernului haitian și a propus ca una sau mai multe națiuni să trimită o „forță de acțiune rapidă” pentru a sprijini serviciile de securitate haitiene. O astfel de forță nu a fost încă desfășurată, deoarece nicio țară nu a făcut un pas înainte pentru a prelua conducerea, scrie mediafax.ro.

„Mă aflu la Port-au-Prince pentru a-mi exprima întreaga solidaritate cu poporul haitian și pentru a face apel la comunitatea internațională să continue să fie alături de Haiti, inclusiv cu o forță internațională robustă care să ajute Poliția Națională haitiană”, a declarat Guterres într-o postare pe Twitter.

„Nu este momentul să uităm de Haiti”.

În aprilie, Guterres a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că a considerat că insecuritatea din Port-au-Prince este „comparabilă cu cea din țările aflate în conflict armat” și a afirmat că haitienii se confruntă cu una dintre cele mai grave crize privind drepturile omului din ultimele decenii.

În luna septembrie a anului trecut, bandele au înrăutățit situația umanitară prin blocarea unui terminal de combustibil timp de șase săptămâni, oprind majoritatea activităților economice. În octombrie, Consiliul de Securitate al ONU l-a sancționat pe cel mai puternic gangster haitian, care a fost acuzat că a condus blocada pentru a protesta împotriva reducerii subvențiilor guvernamentale pentru combustibil.

Statele Unite și Canada au impus, de asemenea, sancțiuni împotriva politicienilor haitieni.