Assad și Safadi discută despre refugiați și contrabanda cu droguri în întâlnirea lor de la Damasc

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 04-07-2023 05:50

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, şi ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, au discutat despre problema refugiaţilor de război şi reprimarea contrabandei cu droguri la graniţele lor, cu prilejul unei întrevederi luni la Damasc, a informat Ministerul de Externe de la Amman, relatează AFP, citat de Agerpres.

Vizita lui Safadi a avut loc într-un context regional de apropiere diplomatică cu Assad, în special cu revenirea Damascului în Liga Arabă după ani de izolare de la începutul războiului din Siria în 2011.

Reuniunea lor "s-a concentrat pe problema întoarcerii refugiaţilor şi pe măsurile necesare pentru a facilita întoarcerea voluntară" a refugiaţilor sirieni din Iordania, a indicat ministerul iordanian într-un comunicat.

Cei doi au discutat şi despre măsurile "umanitare, de securitate şi politice" în vederea unei "soluţii globale" a crizei siriene, a adăugat sursa.

Siria a fost suspendată din Liga Arabă din cauza represiunii violente a manifestaţiilor care au degenerat într-un conflict soldat cu peste 500.000 de morţi şi milioane de persoane deplasate cu începere din 2011.

În mai, organizaţia panarabă a readmis Damascul, în pofida absenţei unei reglementări politice a conflictului în cauză, sperând în special să găsească o soluţie pentru milioanele de refugiaţi sirieni care trăiesc în ţările vecine, dintre care 1,3 milioane în Iordania.

Aceasta caută, de asemenea, să-şi consolideze cooperarea în materie de securitate cu Siria, care s-a transformat într-un narco-stat unde comerţul ilegal cu captagon, o amfetamină derivată dintr-un medicament, este înfloritor.

Bashar al-Assad şi Ayman Safadi au discutat despre "pericolele prezentate de contrabanda de droguri peste frontiera cu Siria către regat" şi "necesitatea unei cooperări pentru a face faţă acesteia", potrivit comunicatului.

Şeful diplomaţiei iordaniene s-a întâlnit şi cu omologul său sirian, Faisal Mekdad, cu care a discutat despre un "comitet mixt de luptă împotriva contrabandei cu droguri" care se va reuni la Amman "cât mai curând posibil".

În ultimii ani, forţele de securitate iordaniene şi-au intensificat controalele la frontieră şi au dejucat mai multe tentative de a introduce ilegal droguri şi arme din Siria.