Austria ia o pauză de la 'neutralitate': Nehammer vrea alături de România în inițiativa 'Sky Shield'

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 04-07-2023 09:30

Guvernul austriac dorește ca țara să se alăture inițiativei „European Sky Shield”, un grup de protecție aeriană lansat de Germania, ceea ce a stârnit acuzații din partea extremei drepte, care susține că acest demers încalcă neutralitatea militară a țării, notează publicația Euractiv.

Austria nu este membră a NATO și este cunoscută pentru faptul că le cere celorlalți să respecte standardul de țară neutră. Între timp, cancelarul Karl Nehammer a pledat în favoarea unor reduceri privind garanțiile de securitate pentru Ucraina în timpul unui summit al liderilor de la Bruxelles de săptămâna trecută, invocând neutralitatea.

"Situația de amenințare s-a intensificat masiv din cauza războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei. Prin urmare, Austria se va alătura inițiativei europene de apărare aeriană, Sky Shield", a declarat Nehammer.

Negocierile pentru aderare sunt în curs de desfășurare în prezent, a precizat Ministerul Apărării.

Despre „Scutul Cerului”

Inițiativa este formată din 17 țări europene membre NATO, cu excepția Franței, și are ca scop eliminarea lacunelor din apărarea aeriană europeană pentru a respinge dronele și rachetele lansate din Rusia. Austria ar fi prima țară non-NATO care ar adera.

Aderarea planificată la "Scutul Cerului" este o "decizie devastatoare în ceea ce privește politica de neutralitate", a criticat duminică șeful FPÖ, de dreapta, Herbert Kickl, care spune că decizia invalidează neutralitatea mult lăudată a țării.

"Nehammer și compania sacrifică neutralitatea pe altarul NATO", a declarat Kickl, al cărui partid, istoric favorabil Rusiei, este creditat să câștige viitoarele alegeri din 2024 și are în sondajele de opinie aproximativ 30%.

"Scutul cerului" nu este o inițiativă NATO sau o aderare la o alianță militară, ci doar, "cooperarea mai multor state", a declarat duminică ministrul de externe Alexander Schallenberg. "Punerea în comun și partajarea" capacităților militare înseamnă respectarea neutralității, a adăugat el.