Cadoul lăsat de Evgheni Prigojin pentru angajații săi: dublă semnificație pentru unele obiecte

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 05-07-2023 22:14
Actualizat: 05-07-2023 15:14

Cercetătorul independent Chris Owen remarcă faptul că foștii angajați Wagner au primit un cadou de „rămas bun” de la Evgheni Prigojin. Asta totul după ce informația a apărut pe canalul de Telegram rusesc VChK-OGPU.

Potrivit administratorilor canalului VChK-OGPU, un număr select de angajați concediați de Prigojin a primit un pachet care include un baros de lemn în miniatură, un set de autocolante cu însemne ale grupării Wagner și o brățară cu sloganul „Onoare, Patria-mamă, Curaj”.

Ce semnifică barosul?

Chris Owen amintește că barosul a devenit un fel de simbol al statului în Rusia și mod de a exprima susținerea pentru „operațiunea militară specială”, comercianții online ajungând să vândă, printre altele, miniaturi decorate cu cranii și vândute în sicrie decorative.

Barosul a devenit un simbol al grupării Wagner după ce în luna noiembrie a anului trecut pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video înfiorătoare care a arătat cum un dezertor al grupării paramilitare a fost executat de luptătorii lui Prigojin cu o astfel de armă după ce a fost recapturat.

Altă semnificație pentru cadou

Administratorii canalului VChK-OGPU sugerează de asemenea că „pachetul de despărțire” pregătit de Prigojin ar putea avea menirea de a transmite un mesaj mai sinistru: ideea că nu există foști angajați ai șefului mercenarilor Wagner și că aceștia îi vor rămâne îndatorați pentru totdeauna.