Toți cei cinci lideri ai BRICS vor participa la summitul din Africa de Sud - Cum va rezolva Cyril Ramaphosa 'dilema Putin'

Autor: George Traicu
Publicat: 15-07-2023 07:46

Toți cei cinci lideri ai țărilor BRICS, adică Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, vor participa la următorul summit din Africa de Sud, a scris Eyewitness News pe 14 iulie, citându-l pe Stavros Nicolaou de la Consiliul de afaceri BRICS.

"Așteptați-vă la un număr de șefi de stat. Dar, important, cei cinci șefi de stat BRICS vor participa la forum", a spus Nicolaou la o reuniune a Consiliului de afaceri BRICS la Sandton pe 13 iulie.

Potențiala prezență a dictatorului rus Vladimir Putin la summitul din august a fost aprig dezbătută.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin pe 17 martie pentru deportările în masă a copiilor ucraineni în Rusia. Acest lucru obligă toți semnatarii Statutului de la Roma, inclusiv Africa de Sud, să-l rețină pe dictatorul Rusiei, dacă este posibil.

Acest lucru ia prezentat președintelui sud-african Cyril Ramaphosa, care a construit legături strânse cu Moscova, cu o dilemă cu privire la modul de abordare a vizitei lui Putin. Pretoria a promovat imunitatea diplomatică pentru toți invitații la summit și ar fi încercat să-l descurajeze pe liderul rus să vină în persoană.

În timpul ședinței Consiliului de afaceri de la Sandton, Ramaphosa a confirmat că summitul va avea loc în persoană, a raportat Eyewitness News.

"Au existat zvonuri că și acesta ar putea deveni un summit online - nu. Va fi față în față, glob la ochi", a comentat președintele.

Ramaphosa a declarat deja pe 9 iulie că summitul va fi fizic, dar nu a comentat în mod direct participarea lui Putin.

Din cei 60 de șefi de stat invitați, 22 și-au confirmat deja prezența, a scris Eyewitness News pe 13 iulie.