Se răcesc relațiile? Zelenski l-a revocat fără explicații din funcţie pe ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 21-07-2023 20:51

Preşedintele Volodimir Zelenski l-a revocat vineri pe Vadim Prîstaiko din funcţia de ambasador al Ucrainei în Marea Britanie, informează Reuters.

Decretul prezidenţial nu oferă niciun motiv pentru revocarea din funcţie, dar informează că Prîstaiko a fost, de asemenea, restras şi din funcţia de reprezentant al Ucrainei la Organizaţia Maritimă Internaţională.

Marea Britanie a fost un aliat ferm al Ucrainei de la invazia Rusiei de anul trecut, dar cu ocazia summitului NATO din această lună ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a făcut unele comentarii care au fost interpretate de presă ca fiind expresia unei nemulţumiri faţă de insuficienta recunoştinţă a Kievului faţă de ajutorul oferit. Ulterior, Ben Wallace a precizat că declaraţiile sale au fost înţelese greşit, însă ambasadorul ucrainean comentase în presa de la Londra că replica pe care i-a dat-o oficialului britanic preşedintele Volodimir Zelenski dă dovadă de un „sarcasm nesănătos”.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte Organizaţia Maritimă Internaţională, miercuri s-a aflat că Ucraina a trimis acestui organism ONU o scrisoare prin care anunţa că stabileşte o nouă rută pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, care ar presupune trecerea prin apele teritoriale ale României, după ce Rusia a ieşit din acordul ce garanta transportul grânelor ucrainene pe o rută sigură. Moscova a anunţat ulterior că va considera drept ţintă legitimă orice navă care se va îndrepta spre porturile ucrainene de la Marea Neagră.