Dezvoltarea IT-ului din România susținută la cel mai înalt nivel în Coaliție

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 25-07-2023 15:58

Corina Vasile, director executiv al Asociației Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), a salutat într-o declarație de presă faptul că atât premierul Marcel Ciolacu și ministrul Economiei, Radu Oprea, cât şi președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, s-au pronunțat public pentru menținerea facilităților fiscale pentru sectorul IT. ”Avem încredere că patronatele vor fi consultate cu privire la eventualele măsuri fiscale, astfel încât să avem predictibilitate în materie fiscală”, a adăugat aceasta.

Potrivit directorului executiv al ANIS, “IT-iștii plătesc anual sume de 10 ori mai mari decât scutirea de impozit în contribuții la fondurile sociale şi de sănătate. În plus, fiecare 10 angajați din industrie, fie că au sau nu scutire de impozit pe venit, susțin prin cheltuieli alte 10,5 locuri de muncă altundeva în economie – ca să avem o imagine concretă, asta înseamnă cam numărul total de salariați din 3 județe medii”. Ea a adăugat că doar aproximativ 100.000 de angajați din industrie beneficiază de scutire de impozit pe venit, respectiv cei care îndeplinesc o listă strictă de condiții de eligibilitate, în special din zona de dezvoltare de software.

Conform ANIS, competiția pe piața programatorilor este un acerbă, România fiind concurată regional de Bulgaria, țară care are cel mai favorabil cadru fiscal pentru programatori, dar și de Polonia, campioană regională în IT care pompează facilități masive pentru atragerea de talente din rândul programatorilor din toată Europa Centrală și de Est. Miza pe termen mediu și lung pentru România este menținerea atractivității locale pentru specialiştii din IT, dat fiind că această categorie de specialiști este cea mai mobilă dintre angajaţii care produc plusvaloare în economia românească. În plus, România va avea nevoie de programatori pentru implementarea programelor de digitalizare de miliarde de euro prevăzute în PNRR, în contextul în care deficitul anual de specialiști din industria locală este de cel puțin 10.000 de oameni.