Neînțelegeri între SUA și UE privind antrenarea piloților ucraineni pe F-16/ rolul României în ecuație (Politico)

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 26-07-2023 09:50
Actualizat: 26-07-2023 10:56

Statele Unite și țările europene nu au convenit încă asupra unui plan de antrenare a piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16, relatează Politico, citând surse.

"Partenerii occidentali nu au convenit încă asupra unui plan de instruire a piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă (...) Nu există decizii finale", au declarat cei trei oficiali americani.

Scenariu 1

Una dintre propunerile aflate în discuție este luarea în considerare a trimiterii piloților ucraineni în Statele Unite pentru antrenament la o bază aeriană militară din Arizona, au spus interlocutorii publicației. În același timp, sursele europene și americane au remarcat că această idee nu a primit prea mult sprijin.

Scenariul 2

Un alt plan implică trimiterea de instructori militari americani în Europa pentru a instrui ucraineni "undeva în afara" Ucrainei, cel mai probabil în România și Danemarca, se arată în raport.

"Lucrăm cu partenerii și aliații noștri pentru a determina cel mai practic mod de a implementa acest plan", a declarat unul dintre interlocutori pentru Politico.

Context

Publicația reamintește că instruirea pe F-16 nu poate începe până când Departamentul de Stat al SUA nu aprobă alocarea manualelor de instruire și a simulatoarelor de zbor pentru acest proiect.

Anterior, consilierul președintelui american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite vor acorda țărilor europene permisiunea oficială de a instrui piloți ucraineni pe F-16.

La începutul lunii iulie, Financial Times a relatat că un grup de 11 țări occidentale vor începe să antreneze piloți ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16 începând cu luna august. Instruirea va începe în Danemarca, iar părțile vor înființa un centru în România pentru implementarea programelor de formare pe termen lung.