Firmele IT avertizează cabinetul Ciolacu: 'Pentru un beneficiu de 1,2 miliarde lei/an, Guvernul riscă pierderi de ordinul miliardelor de euro'

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 28-07-2023 00:12
Actualizat: 28-07-2023 07:35

Introducerea unui prag arbitrar de impozitare a salariilor în IT, cu termen de implementare scurt, fără analiză de impact şi fără consultarea industriei ar lovi exact în specialiştii cu experienţă în proiecte mari, avertizează preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Mihai Matei, conform Agerpres.

  • „Pentru un beneficiu marginal de maximum 900 - 1,2 miliarde lei anual la bugetul de stat, fără studiu de impact, Guvernul riscă pierderi de ordinul miliardelor de euro prin deteriorarea competitivităţii uneia dintre cele mai performante industrii ale României", susţine asociaţia din care fac parte  160 de companii cu mai mult de 47.000 de angajaţi.

Firmele din IT vor să discute cu Guvernul despre un set de măsuri necesare pentru avansul industriei şi economiei.

„De aceea considerăm că, în acest moment, o măsură de tipul celei vehiculate ar fi o eroare de politică economică şi un pas înapoi în dezvoltarea economică a României. Introducerea unui prag arbitrar de impozitare a salariilor în IT, cu termen de implementare scurt, fără analiză de impact şi fără consultarea industriei ar lovi exact în specialiştii cu experienţă în proiecte mari, cele mai multe internaţionale, şi în cei cu experienţă în tehnologii noi. Companiile din România au făcut şi fac eforturi mari să poată păstra în ţară aceşti specialişti, în condiţiile în care ei sunt ofertaţi de companii de pe pieţele globale. De asemenea, industria în ansamblu a investit constant în ultimii 20 de ani, în parteneriat cu universităţile româneşti, în păstrarea şi dezvoltarea la nivel competitiv a educaţiei de specialitate", a spus Matei.

ANIS menţionează că industria de IT din România a crescut de trei ori mai repede decât media naţională în ultimii zece ani, datorită atât investiţiilor pe care mediul privat le-a făcut în educaţia specialiştilor, cât şi facilităţilor fiscale şi a stabilităţii cu privire la această măsură.