SUA sancţionează cetăţeni din Maldive pentru legături cu gruparea Stat Islamic

Autor: Mirea Andreea
Publicat: 01-08-2023 14:42

SUA sancţionează cetăţeni din Maldive pentru legături cu gruparea Stat Islamic

Statele Unite ale Americii au impus sancţiuni împotriva a 20 de cetăţeni din Maldive pentru legăturile acestora cu gruparea Stat Islamic (SI), informează marţi AFP. Între ei se numără şi Abdulla Ali Manik, acuzat că a încercat să-l asasineze pe fostul preşedinte al arhipelagului, Mohamed Nasheed, informează Agerpres.

Manik, aflat în închisoare pentru atentatul ratat din 2021, a avut legături în diverse moduri cu mai multe comploturi teroriste din ţara insulară din Oceanul Indian, cunoscută ca destinaţie turistică de lux, a indicat luni Departamentul american al trezoreriei.

El a fost identificat ca asociat al "recrutorului" SI Mohamad Ameen, la rândul său sancţionat de Washington în 2019. Acesta din urmă a trimis zeci de cetăţeni ai Maldivelor să lupte în Siria şi este de asemenea principalul suspect într-un atentat cu bombă soldat cu rănirea a 12 turişti chinezi în 2007, într-un parc din arhipelag.

Au mai fost sancţionate 29 de companii, unele dintre ele cu activitate în sectorul turismului, pentru legăturile lor cu responsabili ai Statului Islamic, a mai explicat guvernul american.

Sancţiunile presupun blocarea activelor din SUA ale acestor indivizi şi entităţi şi interzicerea relaţiilor comerciale ale cetăţenilor americani cu acestea.