Laura Codruța Kovesi provoacă prima demisie politică în România, după numirea la șefia EPPO

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 01-08-2023 16:03

Laura Codruța Kovesi provoacă prima demisie politică în România, după numirea în fruntea EPPO. Viceprimarul Sibiului, Alexandru Dumbravă, și-a depus demisia, marți, după ce a ajuns la o înțelegere cu procurorii europeni, la începutul săptămânii trecute. Dumbravă a recunoscut că a comis o fraudă fonduri europene în valoare de 34.500 de euro.

„Demisia domnului viceprimar a fost depusă astăzi (marți, 1 august – n.r.)”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu. Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercurea trecută, de Parchetul European, „această fraudă cu subvenţii a avut loc în legătură cu patru proiecte, între martie şi octombrie 2019, când inculpatul (al cărui nume nu este specificat în comunicat - n.r.) se afla în funcţia sa anterioară de director şi reprezentant al Centrului de Formare a Profesorilor din Sibiu”.

În această perioadă, potrivit EPPO, inculpatul a folosit şi a prezentat mai multe documente şi declaraţii false şi inexacte organismului intermediar pentru Programul Operaţional „Resurse Umane” al UE, administrat de Ministerul Educaţiei Naţionale din România, pentru a primi o finanţare totală de 700.000 de euro (3.352.307 lei).

 

„Întrucât frauda a fost detectată înainte ca întreaga sumă de finanţare să fie distribuită, prejudiciul real s-a limitat la aproximativ 34.500 de euro (164.373 lei)”, se arată în comunicatul EPPO.

 

În prezenţa avocatului său, EPPO arată că inculpatul a recunoscut săvârşirea infracţiunilor pentru care a fost acuzat, „a acceptat cadrul juridic pentru care a fost iniţiată procedura penală şi a fost de acord cu sancţiunile impuse”. Acestea includ o pedeapsă de 2 ani şi 3 luni de închisoare, cu suspendare pe o perioadă de 3 ani. În plus, va presta muncă în folosul comunităţii pentru o perioadă de 90 de zile..

 

Viceprimarul Sibiului, Alexandru Dumbravă, a fost director al Casei Corpului Didactic Sibiu și este membru PNL.

 

Sibiul avea doi viceprimari, pe Alexandru Dumbravă (PNL) și pe Corina Bokor (FDGR).