Beijingul exclude Canada din destinațiile turistice, din cauza acuzațiilor de ingerință politică

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 17-08-2023 05:20

Canada rămâne exclusă din destinaţiile turistice aprobate de Beijing din cauza unor acuzaţii de "ingerinţă" politică, a indicat miercuri ambasada Chinei la Ottawa pe fondul unor tensiuni între cele două ţări, relatează AFP, citat de Agerpres.

China a ridicat o interdicţie în vigoare de la criza sanitară de Covid pentru călătoriile în grup în peste 70 de ţări, între care Statele Unite, crescând speranţele pentru revenirea numeroasă a turiştilor chinezi în străinatate. Această interdicţie fusese deja ridicată pentru Franţa.

Dar Beijingul nu a ridicat încă restricţiile privind Canada, ţară care a primit aproape 700.000 de turişti chinezi în 2018. Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat de atunci, în urma afacerii Huawei şi din cauza suspiciunilor de ingerinţă politică.

"În ultimul timp, partea canadiană a insistat în mod repetat asupra aşa-numitei 'ingerinţe chineze', iar actele şi remarcile discriminatorii şi generalizate împotriva asiaticilor sunt în creştere în Canada", a scris miercuri ambasada Chinei în Canada pentru a explica faptul că restricţiile privind călătoriile în grup în Canada nu au fost ridicate.

În decembrie 2018, Canada a arestat-o, la cererea Washingtonului, pe directoarea financiară a gigantului de telecomunicaţii Huawei, Meng Wanzhou. Câteva zile mai târziu, canadienii Michael Spavor, un om de afaceri, şi fostul diplomat Michael Kovrig au fost arestaţi în China, o măsură percepută atunci ca represalii.

Deşi aceste trei persoane au fost eliberate, tensiunile persistă între cele două ţări, Beijingul reproşând autorităţilor de la Ottawa alinierea la politica chineză a Washingtonului, iar autorităţile canadiene acuzând în mod constant China că se amestecă în afacerile sale publice.