Suspendarea nigerienei Tobi Amusan, ridicată de AIU și poate astfel concura la Mondiale

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 18-08-2023 12:10

Atleta nigeriană Tobi Amusan, campioana mondială şi deţinătoarea recordului mondial la 100 m garduri, şi-a văzut ridicată suspendarea provizorie pentru dopaj, a anunţat Unitatea de Integritate a Atletismului (AIU), joi seară, cu două zile înainte de debutul Campionatelor Mondiale de atletism de la Budapesta (19-27 august), informează AFP, potrivit Agerpres.

Amusan (26 ani) a fost suspendată provizoriu în luna iulie, pentru trei absenţe în mai puţin de un an de la obligaţiile sale de a comunica locaţia în care se află pentru controale antidoping.

În consecinţă, atleta nigeriană se va putea alinia, marţi, în seriile probei de 100 m garduri, după ce tribunalul disciplinar a considerat că atleta nu a "comis o violare a regulamentelor antidoping", legată de presupusele sale absenţe.

AIU, care a instrumentat ancheta, s-a declarat "decepţionată de decizie" prin vocea directorului său Brett Clothier, rezervându-şi dreptul de a face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

În 2022, Amusan a cucerit titlul de campioană mondială la 100 m garduri, după ce a stabilit un nou record mondial al disciplinei, 12 sec 12/100, în semifinalele probei.