China deține o comoară valoroasă, dar teama de a o împărtăși cu alții ar putea să-i aducă probleme

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 20-08-2023 06:00

Cu investiții în miliarde de dolari, China își propune să devină un jucător dominant în biotehnologie. Cu o populație de 1,4 miliarde de oameni, țara vede această resursă ca fiind valoroasă pentru datele care pot revoluționa medicina, inclusiv crearea tratamentelor mai eficiente pentru cancer, scrie spotmedia.ro.

Dar guvernul chinez nu vrea să împartă această ”comoară” cu alte state, ceea ce ar putea îngreuna cooperarea globală în domeniul cercetării, scrie CNN.

Biobăncile și centrele de cercetare din China dețin deja cantități vaste de date, iar această bază este pe cale să se extindă, în condițiile în care guvernul a lansat un ”sondaj genetic național” pentru a colecta și mai multe informații, potrivit experților.

În același timp, autoritățile au luat în ultimii ani măsuri mai stricte de control în ceea ce privește accesul străinilor la aceste date – asta în timp ce multe țări occidentale s-au angajat să împărtășească aceste informații global.

Potențialul economic al datelor genetice este uriaș, dar experții avertizează că refuzul Chinei de a coopera se poate întoarce împotriva sa.

”China are nevoie de cooperare internațională pentru a realiza acest potențial. Acum, ai o mină de aur chiar la ușa ta, dar nu știi cu adevărat cum să o exploatezi”, spune Joy Y. Zhang, director al Centrului pentru Știință Globală și Justiție Epistemică.

Sondajul național și restricțiile privind accesul străinilor sunt parte a unor noi reglementări privind resursele genetice ale Chinei, care au intrat în vigoare în iulie.

Potrivit lui Zhang, se ”acordă practic acces exclusiv entităților chineze cu sediul în China, pentru a efectua cercetări”.

Blocurile genetice care alcătuiesc corpul uman ar putea sta la baza unor descoperiri care ar aduce beneficii importante în domenii care variază de la sănătate și economie până la apărare națională și biosecuritate.

Materialul genetic ne poate ajuta, de pildă, să înțelegem mai bine cum se formează defectele genetice sau cum contribuie genele la longevitatea unei persoane. Astfel de chestiuni sunt importante pentru China având în vedere criza demografică cu care se confruntă și noi centre de cercetare au apărut în diverse părți ale țării, iar companii din domeniul biofarmaceutic în valoare de miliarde de dolari au fost listate public. Boom-ul este sprijinit de Partidul Comunist, care consideră biotehnologia una dintre industriile strategice noi.

Există semne că aceste eforturi ale Chinei stârnesc îngrijorări în Statele Unite, unii experți avertizând că acestea din urmă riscă să își piardă avantajul competitiv. Însă alții sunt de părere că vor trece ani până când China își va ajunge din urmă rivalul în domeniul biotehnologiei, una dintre principalele sale probleme fiind natura fragmentată a bazelor de date existente.

De altfel, acesta este unul dintre aspectele vizate de noile reglementări, prin care guvernul chinez își propune să centralizeze și să standardizeze aceste baze, spune spotmedia.ro.