Telenovelă în instanță - Un afacerist a fost condamnat pentru că a folosit ajutoarele din pandemie să își facă fermă de alpaca

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 01-09-2023 13:36

Un proprietar de pizzerie din zona Boston a fost condamnat pentru că a folosit ajutoarele financiare din timpul pandemiei pentru a cumpăra o fermă de alpaca în Vermont și pentru a-și finanța programul de radio, potrivit BBC, scrie Mediafax.

Dana McIntyre, în vârstă de 59 de ani, a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru că a acceptat în mod fraudulos mai mult de 660.000 de dolari din ajutorul federal destinat proprietarilor de afaceri în dificultate.

Anchetatorii au susținut că bărbatul „a profitat de o catastrofă națională" pentru a fura de la contribuabilii americani. El a pledat vinovat în aprilie pentru fraudă electronică și spălare de bani.

Frauda a început în martie 2020, când McIntyre a folosit numele copiilor săi adulți pentru a depune cereri pentru afaceri care nu existau.

În aprilie, acesta s-a înscris pentru a primi asistență suplimentară, susținând în mod fals că nu generează niciun venit din afacerea sa cu pizza.

El a solicitat un împrumut în cadrul Programului de protecție a salariilor din SUA (Paycheck Protection Program - PPP) în valoare de peste 660 000 de dolari, făcând numeroase afirmații false cu privire la dimensiunea afacerii în formularul de cerere.

Intrat în vigoare între martie 2020 și mai 2021, PPP a permis întreprinderilor mici afectate puternic de pandemie să solicite împrumuturi cu dobândă redusă pentru a acoperi salariile și alte cheltuireli.

McIntyre a vândut restaurantul în septembrie 2020 și a continuat să primească bani.

Ulterior, el a folosit „aproape toate fondurile pentru a achiziționa o fermă în Vermont, precum și opt alpaca, și alte cheltuieli personale, inclusiv două vehicule și timp de antenă pentru emisiunea sa de radio cu tema criptomonedei", a anunțat Departamentul de Justiție al SUA prin intermediul unui comunicat de presă.

Peste 3.100 de americani au fost acuzați de fraudă privind ajutoarele din timpul pandemiei.