Papa Francisc, apel dintr-o țară situată între două puteri mondiale: 'Fie ca norii întunecați ai războiului să se risipească'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 02-09-2023 13:23
Actualizat: 02-09-2023 15:00

Papa Francisc a cerut sâmbătă liderilor să risipească "norii întunecați ai războiului", vorbind într-o țară situată între două puteri mondiale - Rusia și China. În Mongolia, Papa a criticat corupția și a cerut mai multe acțiuni pentru mediu.

Papa Francisc a cerut sâmbătă să se facă mai mult pentru a proteja mediul înconjurător și a avertizat împotriva corupției, în timpul unei vizite fără precedent în Mongolia, o tânără democrație fără ieșire la mare, situată între Rusia și China, relatează AFP, conform Mediafax.

Sosit cu o zi înainte, Suveranul Pontif, în vârstă de 86 de ani, s-a întâlnit sâmbătă cu o comunitate catolică modestă, dar activă, din această țară asiatică predominant budistă. În capitala Ulan Bator, Papa a fost întâmpinat pe un covor roșu, în fața unei gărzi de onoare mongol în costume tradiționale albastre, roșii și galbene. "Viva il Papa!", a scandat o mulțime entuziastă.

Președintele Mongoliei, Ukhnaa Khurelsukh, l-a primit pe Papa în fața unei impunătoare statui de bronz a lui Genghis Khan, în imensa piață Sukhbaatar, care găzduiește inima puterii mongole.

Aducând un omagiu tradiției mongole de a trăi în armonie cu natura, Francisc a pledat pentru un "angajament urgent de a proteja Pământul".

Potrivit Reuters, Francisc, în vârstă de 86 de ani, a ajuns vineri în Mongolia și s-a odihnit o zi pentru a se obișnui cu diferența de fus orar. Scopul principal a fost acela de a vizita mica comunitate catolică din Mongolia.

"Fie ca Cerul să facă ca astăzi, pe acest pământ devastat de nenumărate conflicte, să existe o renaștere, cu respectarea legilor internaționale. Fie ca norii întunecați ai războiului să se risipească, măturați de dorința fermă a unei fraternități universale în care tensiunile să fie rezolvate prin întâlnire și dialog, iar drepturile fundamentale ale tuturor oamenilor să fie garantate", a spus el.

Papa Francisc a trimis un emisar, cardinalul italian Matteo Zuppi, la Kiev, Washington și Moscova pentru a discuta despre modalitățile de a pune capăt conflictului din Ucraina și de a ajuta eforturile umanitare. Zuppi urmează să meargă în curând la Beijing.