Papua Noua Guinee deschide ambasadă la Ierusalim: devine una dintre puţinele ţări care au o asemenea reprezentare diplomatică pe lângă Israel

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 06-09-2023 05:24

Papua Noua Guinee şi-a deschis marţi ambasadă la Ierusalim, devenind una dintre puţinele ţări care au o asemenea reprezentare diplomatică pe lângă Israel în Oraşul Sfânt, problemă cheie în conflictul israeliano-palestinian, scrie AFP, citat de Agerpres.

Deschiderea oficială a cancelariei a avut loc în prezenţa premierului israelian, Benjamin Netanyahu, şi a omologul său din Papua Noua Guinee, James Marape.

"Multe naţiuni aleg să nu-şi deschidă ambasada (în Israel) la Ierusalim, dar am luat această decizie în mod deliberat", a spus Marape.

"Pentru noi, care ne numim creştini, respectul pe care îl datorăm Domnului nu ar fi complet dacă nu am recunoaşte Ierusalimul drept capitala universală a poporului şi a naţiunii lui Israel", a adăugat Marape, invitându-l Netanyahu să vină să deschidă o ambasadă în ţara lui.

Aproape toate ţările care întreţin o prezenţă diplomatică oficială pe lângă autorităţile israeliene îşi au ambasada la Tel Aviv.

Cu Papua Noua Guinee, doar Guatemala, Honduras, Kosovo şi Statele Unite - din 2018, sub preşedinţia lui Donald Trump - au ambasadă în Oraşul Sfânt.

Planul de împărţire a Palestinei votat de ONU în 1947 prevedea un statut special, internaţional, pentru Ierusalim din cauza importanţei sale pentru evrei, creştini şi musulmani.

Dar la sfârşitul primului război arabo-israelian, oraşul a fost tăiat în două, sub control israelian pentru partea de vest şi iordanian pentru partea de est.

Israelul a cucerit Ierusalimul de Est şi l-a anexat în 1967, înainte de a proclama în 1980 oraşul "unificat" drept capitală "eternă" şi "indivizibilă", decizie respinsă de Naţiunile Unite care consideră în continuare Ierusalimul de Est drept teritoriu palestinian ocupat, mai scrie AFP.