VIDEO | Gafă sau propagandă rusească? Ministra germană de externe, acuzată că s-a referit la 'exportul de cocaină' din Ucraina

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 06-09-2023 09:52

Presa rusească (Ria Novosti, Gazeta.ru, Lenta.ru și altele) și canalele rusești de Telegram distribuie o înregistrare video din conferința pe care ministra germană de externe, Annalena Baerbock, a susținut-o alături de omoloaga din România, Luminița Odobescu. Rușii afirmă că Annalena Baerbock s-ar fi referit la exportul de cocaină din Ucraina.

În timpul unei conferințe de presă cu Luminița Odobescu, difuzată pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter), Annalena Baerbock a afirmat: „Mulțumesc României pentru că v-ați extins infrastructura pentru coridoarele europene de solidaritate pentru a dubla capacitatea de export de cereale ucrainene la 4 milioane de tone lunar până la sfârșitul anului.”

Doar că în limba germană sintagma „cereale ucrainene”/ „Ukrainisches Getreide”, pronunțată rapid, poate duce la interpretări precum cea dată de ruși - „Kokain Getreide”.

România este în proces de dublare a capacității de tranzit a cerealelor ucrainene, după ce rușii s-au retras din acord privind tranzitul cerealelor prin Marea Neagră.

Cmisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a susținut propunerea autorităților ucrainene de a subvenționa tranzitul de cereale ucrainene pe teritoriul țărilor UE. Potrivit comisarului european, o astfel de măsură va contribui la exportul grâului ucrainean inactiv în silozurile din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia către țările din Asia și Africa.