Kim Jong Un, față în față cu Vladimir Putin. Primele imagini cu întâlnirea dictatorilor / VIDEO

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 13-09-2023 08:36
Actualizat: 13-09-2023 09:09

Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord noreean, Kim Jong-un, s-au întâlnit la centrul spațial Vostochni din Extremul Orient rus, unde cei doi lideri urmează să poarte discuții. Într-un material video publicat pe canalul oficial al Kremlinului de pe platforma Telegram, cei doi lideri sunt prezentați când își dau mâna.

Putin i-a spus lui Kim "Mă bucur să vă văd. Acesta este noul nostru cosmodrom", iar liderul de la Phenian a replicat prin intermediul unui translator, mulţumind pentru invitaţie şi pentru primirea călduroasă.

Corespondentul BBC la Seul transmite că SUA sunt de părere că liderul nord-coreean se pregătește să vândă Rusiei muniție și echipamente de artilerie de care are nevoie pentru războiul din Ucraina. În schimb, se așteaptă ca liderul nord-coreean să îi solicite lui Putin să-i împărtășească tehnologie militară avansată. Astfel, centrul spațial Vostochni devine un centru important de întâlnire.

Una dintre zonele unde liderul nord- coreean întâmpină dificultăți este programul spațial nord-coreean. Coreea de Nord a încercat de două ori în ultimele șase luni să plaseze pe orbită un satelit, însă a eșuat.

Deși Putin ar putea fi reticent în privința punerii la dispoziție a acestui tip de informație, poate trimite, însă, mesajul că ambele părți sunt pregătite să se sprijine reciproc din punct de vedere militar.