Bursele europene au închis miercuri în scădere, din cauza inflaţiei peste aşteptări din SUA

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 14-09-2023 07:46

Pieţele bursiere europene au închis miercuri în scădere uşoară, deoarece investitorii au reacţionat la datele privind inflaţia din SUA, care au depăşit aşteptările, transmite CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat tranzacţiile în declin cu 0,3%, sectoarele şi bursele majore fiind în teritoriu negativ.

Acţiunile companiilor de comerţ cu amănuntul au înregistrat cea mai mare scădere, de 0,9%.

Declinul a avut loc la scurt timp după ce datele privind inflaţia din SUA pentru luna august au depăşit aşteptările.

Indicele preţurilor de consum, care măsoară costurile pentru o gamă largă de bunuri şi servicii, a crescut cu 3,7% faţă de un an în urmă, a raportat miercuri Departamentul Muncii din SUA.

Economiştii chestionaţi de Dow Jones prognozaseră o creştere de 3,6%.

Faţă de luna precedentă, preţurile din SUA au crescut cu 0,6%, conform aşteptărilor.

IPC de bază, care exclude alimentele şi energia şi este monitorizat îndeaproape de Rezerva Federală, a crescut cu 0,3% faţă de luna anterioară şi cu 4,3% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Economiştii chestionaţi de Dow Jones au semnalat creşteri de 0,2%, respectiv 4,3%.

Acţiunile din sectorul automobilelor au crescut pentru scurt timp în tranzacţiile de dimineaţă, după ce preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE va lansa o investigaţie cu privire la subvenţiile acordate producătorilor de vehicule electrice din China.

Sectorul a crescut cu până la 2% după anunţ, înainte de a inversa tendinţa, la o uşoară pierdere.

Proprietarul Zara, Inditex, cel mai mare retailer de fast fashion din lume, a scăzut pe bursă cu 3%, în ciuda raportării unor rezultate semestriale care au depăşit aşteptările şi au arătat o creştere cu 14% a profitului brut.

Reacţiile analiştilor au sugerat că cheltuielile de operare mai mari şi îngrijorările cu privire la performanţa viitoare i-ar fi putut speria pe unii investitori, care au marcat profiturile.

În ceea ce priveşte datele economice, cifrele oficiale arată că economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,5% în iulie. Economiştii dintr-un sondaj Reuters au semnalat o scădere de 0,2%.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,4%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,42%,i iar FTSE 100 cu 0,02%. FTSE MIB al bursei din Milano şi IBEX 35 al bursei din Madrid au coborât cu 0,36%, respectiv cu 0,33%.