La ce facturi să ne așteptăm în această iarnă? Anunțul făcut de Adrian Câciu

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 15-09-2023 11:50

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, vine cu vești bune pentru români. Acesta susține că facturile vor fi mai ieftine în această iarnă la energie și gaze. Adrian Câciu a promis că TVA-ul nu va crește și va rămâne de 19% și în anul care urmează.

„A fost o discuție, care a durat 10 minute. Aceasta a fost o sugestie de TVA majorat. S-a pus problema creșterii cu un punct sau două procentuale a TVA-ului. Ceea ce am prezentat noi a fost modelul anului 2010.

Un TVA majorat duce la o inflație mai mare. De-abia reușim să temperăm inflația. Nu facem altceva decât să rezolvăm o problemă creând o altă problemă.

Credem că o să avem încasări mai mari la bugetul de stat, dar, practic, majorăm inflația și scădem consumul. Am dat exemplul din 2010, când TVA-ul s-a majorat de la 19% la 24%. Efectul a fost dublarea inflației. Efectul a fost contracția economică.

Nu va crește TVA-ul. Nu este o măsură cară să ne ajute. E adevărat că alte state au un TVA mai mare, dar sunt destule excepții fiscale unde se poate discuta.

TVA rămâne de 19% în 2024”, a explicat ministrul la Digi24.

Adrian Câciu a explicat, totodată, că plafonarea prețurilor va rămâne în vigoare până în anul 2025.

„La prețul plafonat ordonanța prevede că prețurile rămân plafonate până în martie 2025. Pe lângă prețul plafonat noi avem o serie de scheme de sprijin pentru consumatorii casnici, aceste vouchere de energie, și vom avea o evaluare în martie 2024, cel mai devreme, împreună cu ministrul Muncii, deoarece contează mult cât a scăzut inflația”, a spus Câciu.

Mai mult decât atât, ministrul a promis că, în această iarnă facturile nu vor crește. Dimpotrivă, vor fi mai ieftine în comparație cu anul trecut, și asta deoarece și prețurile sunt mai mici.