Test mare pentru Guvernul de la București în criza cerealelor ucrainene: Germania a dat deja semnalul și a avertizat trei țări

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 17-09-2023 09:27
Actualizat: 17-09-2023 09:29

Test mare pentru Guvernul de la București în criza cerealelor ucrainene: Germania a dat deja semnalul și a avertizat trei țări

Ministrul german al agriculturii, Jem Özdemir, a salutat ridicarea de către Comisia Europeană a interdicției privind importul de cereale ucrainene. Cu toate acestea, el a criticat Polonia, Ungaria și Slovacia pentru că și-au impus propriile restricții, relatează publicația Deutschalandfunk. România încă nu a luat o decizie în acest sens, însă fermierii cer interzicerea importului a unor produse ucrainene.

Potrivit declarației sale, ministrul Jem Özdemir consideră că decizia Comisiei Europene de a ridica embargoul asupra importului de cereale ucrainene a fost una corectă. Özdemir a mai adăugat că Ucraina are în continuare nevoie de asistență, deoarece țara se bazează pe veniturile obținute din comerțul cu cereale.

În același timp, ministrul a criticat Polonia, Ungaria și Slovacia pentru declarațiile lor privind menținerea restricțiilor.

El a susținut că este nevoie de o abordare unitară din partea Comisiei Europene și a tuturor celor 27 de state membre, deoarece orice altceva ar face jocul lui Vladimir Putin și ar pune la îndoială principiile fundamentale ale pieței interne.

UE a ridicat embargoul asupra importului de cereale ucrainene

Comisia Europeană a ridicat restricțiile privind importul de cereale ucrainene începând cu 16 septembrie.

Cu toate acestea, la scurt timp după această decizie, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat că Varșovia va impune un embargo asupra cerealelor ucrainene, în ciuda ridicării restricțiilor de către Comisia Europeană. Ungaria și Slovacia au anunțat, de asemenea, că își vor continua embargourile.

Situația din România

Guvernul României, care spre deosebire de alte țări nu a emis o interdicţie unilaterală înainte de luna mai, a declarat vineri că ”regretă că nu a putut fi găsită o soluţie europeană de extindere a interdicţiei”. România a spus că va aştepta ca Ucraina să-şi prezinte planul de prevenire a creşterii exporturilor înainte de a decide cum să protejeze fermierii români.

Peste 60% din livrările alternative de cereale ale Ucrainei trec prin teritoriul României, în principal pe Dunăre.

În ultimul an, Ucraina a mutat 60% din exporturile sale prin Rugtele Solidarităţii şi 40% prin Marea Neagră, printr-un acord intermediat de ONU, care s-a prăbuşit în iulie.

Mai multe organizații de fermieri din România cer interzicerea importului în România a unor produse agroalimentare din Ucraina. Solicitarea a apărut după ce Comisia Europeană nu a mai prelungit măsura privind interzicerea importurilor pentru cele cinci state din vecinătatea Ucrainei.

Fermierii din Bulgaria au și anunțat deja că vor organiza proteste de stradă.