Misiunea FMI a descins din nou în Ucraina: Țara va contracta un împrumut uriaș!

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 25-09-2023 15:16
Actualizat: 25-09-2023 16:21

Misiunea FMI începe luni a doua evaluare a programului pentru Ucraina. Ucrainenii ar putea primi suma de 15,6 miliarde de dolari, potrivit Reuters. O misiune de monitorizare a Fondului Monetar Internațional a început luni cea de-a doua revizuire a unui program de împrumut multianual de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Vahram Stepanyan, reprezentantul FMI, a declarat că discuțiile cu guvernul ucrainean vor viza evoluțiile economice recente și politicile fiscale. Programul pe patru ani al FMI pentru Kiev face parte dintr-un pachet global de 115 miliarde de dolari pentru susținerea economiei Ucrainei. Economia a fost afectată de războiul care a început în 2022, iar guvernul s-a bazat în mare măsură pe ajutorul occidental pentru a face plățile sociale.

Guvernul susține că întreprinderile ucrainene s-au adaptat la realitatea din timpul războiului și că economia și-a revenit mai repede decât se aștepta în acest an. „După un declin de 29,1% anul trecut, astăzi vedem o creștere a produsului intern brut. Acum putem spune cu încredere că economia s-a adaptat la condițiile de forță majoră.

Preconizăm că tendința pozitivă va continua", a anunțat Iulia Svyrydenko, ministrul economiei, pe Facebook. Statisticile oficiale au arătat că PIB-ul a crescut cu 19,5% în al doilea trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Ministerul Economiei estimează ca economia va crește cu aproximativ 4% în acest an și cu până la 5% anul viitor. Ucraina a primit deja aproximativ 3,6 miliarde de dolari de la FMI în acest an, potrivit datelor ministerului de finanțe.