Frontiera dintre Pakistan și Afganistan se redeschide după un incident tragic, dar tensiunile continuă să crească

Autor: Alecsandru Ionescu
Publicat: 05-10-2023 13:12

Un punct major de trecere a frontierei între Pakistan şi Afganistan a fost redeschis joi după o scurtă întrerupere provocată de un incident în care doi pakistanezi au fost împuşcaţi mortal, transmite dpa.

Punctul de trecere Chamman a fost închis miercuri noaptea după ce doi civili pakistanezi, unul din ei copil, au fost ucişi de gărzile de frontieră afgane, a declarat armata pakistaneză, potrivit Agerpres.

Ministrul de interne Sarfraz Bugti le-a cerut autorităţilor afgane să investigheze incidentul şi să-l predea Pakistanului pe presupusul vinovat.

Kabulul nu a emis un răspuns oficial.

Incidentul armat, cel mai recent dintr-o serie de ciocniri în zona tensionată de frontieră, care au implicat trupe, a survenit la o zi după ce Pakistanul a anunţat că va expulza luna viitoare în jur de 1,7 milioane de refugiaţi afgani despre care a spus că se află ilegal pe teritoriul său.

Guvernul taliban de la Kabul a reacţionat furios, purtătorul său de cuvânt Zabiullah Mujahid calificând acest plan ca inacceptabil.

Tensiunile au crescut în ultimele luni între Pakistan, o ţară care i-a adăpostit în trecut pe talibanii afgani, şi administraţia de la Kabul, după o uriaşă erupţie de violenţă pentru care Islamabadul i-a acuzat pe militanţi islamişti care se ascund în ţara vecină.

Atacurile mortale comise de talibanii pakistanezi, o grupare distinctă de omologii afgani, s-au înmulţit după ce aceştia din urmă au preluat din nou puterea la Kabul în 2021.