Michel, Macron și Scholz se angajează să normalizeze relațiile dintre Armenia și Azerbaidjan

Autor: Alecsandru Ionescu
Publicat: 06-10-2023 11:10

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi-au reiterat angajamentul faţă de toate eforturile îndreptate spre normalizarea relaţiilor dintre Armenia şi Azerbaidjan, la întâlnirea lor de joi cu premierul Armeniei, Nikol Paşinian, la Granada, în Spania, în marja celui de-al treilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE).

Liderii europeni au subliniat că această normalizare trebuie să aibă loc pe baza recunoaşterii reciproce a suveranităţii, inviolabilităţii frontierelor şi integrităţii teritoriale a Armeniei (29 800 km2) şi a Azerbaidjanului (86 600 km2), astfel cum s-a menţionat în declaraţiile preşedintelui Michel din 14 mai şi 15 iulie 2023. Aceştia au făcut apel la respectarea strictă a principiului neutilizării forţei şi al ameninţării cu utilizarea forţei, conform declaraţiei comune, publicate de Consiliul European la finalul reuniunii, potrivit Agerpres.

Michel, Macron, Scholz au evidenţiat necesitatea urgentă de a lucra la delimitarea frontierei pe baza celor mai recente hărţi ale Statului Major al URSS care au fost furnizate părţilor şi care ar trebui să constituie, de asemenea, o bază pentru distanţarea forţelor, precum şi pentru finalizarea tratatului de pace şi abordarea tuturor problemelor umanitare.

De asemenea, au convenit asupra necesităţii de a oferi asistenţă umanitară suplimentară Armeniei, care se confruntă cu consecinţele recentelor deplasări în masă ale armenilor din Karabah, şi au subliniat faptul că aceşti refugiaţi trebuie să fie liberi să îşi exercite dreptul de a se întoarce la casele şi la locurile lor de trai, fără nicio condiţie, cu monitorizare internaţională şi cu respectul cuvenit pentru istoria şi cultura lor şi pentru drepturile omului.

Totodată, cei trei demnitari europeni au făcut apel la o mai mare cooperare regională şi la redeschiderea tuturor frontierelor, inclusiv a frontierei dintre Armenia şi Turcia, precum şi la deschiderea legăturilor regionale de conectivitate bazate pe respectarea deplină a suveranităţii şi jurisdicţiei ţărilor, precum şi pe principiile egalităţii şi reciprocităţii.

Ei au solicitat Armeniei şi Azerbaidjanului să elibereze toţi deţinuţii şi să coopereze pentru a rezolva soarta persoanelor dispărute şi pentru a facilita activitatea de deminare.