Rusia ia în considerare retragerea din tratatul de interzicere a testelor nucleare pentru a se alinia cu SUA

Autor: Alecsandru Ionescu
Publicat: 06-10-2023 15:48

O anulare a ratificării Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty, CTBT) ar avea ca obiectiv poziţionarea Rusiei la acelaşi nivel cu Statele Unite şi nu ar fi un semnal privind intenţia de a relua astfel de teste, a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că Moscova ar putea lua în considerare anularea ratificării CTBT, iar preşedintele camerei inferioare a parlamentului Rusiei, Viaceslav Volodin, a declarat vineri că deputaţii ar putea dezbate rapid subiectul, potrivit Agerpres.


CTBT a fost semnat atât de Rusia, cât şi de SUA, însă a fost ratificat doar de partea rusă.

Întrebat de presă despre comentariile lui Putin, Peskov a răspuns: "Ce a vrut să spună preşedintele? În primul rând a vrut să arate nevoia de a aduce situaţia de facto la un numitor comun. Cu mult timp în urmă, noi am semnat şi ratificat, dar americanii nu au ratificat. Pentru a aduce situaţia la un numitor comun, preşedintele nu a exclus posibilitatea revocării acestei ratificări. Volodin a declarat că este gata să facă tocmai asta. Aceasta nu este o declaraţie de intenţie privind efectuarea de teste nucleare".

Rusia şi SUA sunt cele mai mari puteri nucleare din lume, la mare distanţă de celelalte. Atât Moscova, cât şi Washingtonul şi-au exprimat regretul faţă de dezarticularea reţelei de tratate privind controlul armamentului; acestea erau o modalitate de moderare a cursei înarmărilor din timpul războiului rece şi de reducere a riscului de război nuclear.

În contextul crizei declanşate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Putin a anunţat în februarie că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul Noul START, semnat în 2010, care limitează numărul de arme nucleare strategice desfăşurate de ruşi şi americani.