Secretul bizar al unui restaurant popular: frigărui de porc gătite într-un borcan de sos, care nu a mai fost curățat de 60 de ani - Video

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 16-10-2023 06:01

Un restaurant popular din Tokyo, Japonia, a stârnit controverse pentru că pretinde că își scufundă delicioasele frigărui de porc într-un borcan de sos care nu a mai fost curățat de peste o jumătate de secol.

Abe-chan, un celebru restaurant de frigărui de porc din cartierul comercial Azabu Juban din Tokyo, a fost prezentat recent într-o emisiune populară de televiziune japoneză, unde s-a dezvăluit că unul dintre secretele succesului său este un borcan cu aspect destul de dubios, acoperit de o masă gelatinoasă. Aparent, acesta era același borcan cu sos în care au fost scufundate frigăruile de porc în ultimii șaizeci de ani, iar masa maro închis din jurul borcanului este sosul care s-a vărsat și s-a întărit de-a lungul deceniilor. Potrivit proprietarului din a treia generație al Abe-chan, borcanul nu a fost curățat niciodată în ultimele șase decenii, ceea ce se pare că contribuie la gustul bogat al sosului.

În loc să curețe borcanul de sos în fiecare zi, după închidere, personalul de la Abe-chan pur și simplu toarnă mai mult sos peste resturile din ziua respectivă, ceea ce nu face decât să-i amplifice aroma. Masa închegată din jurul vasului de pământ cu sos nu este cea mai apetisantă priveliște atunci când se comandă mâncare stradală, dar pentru proprietarii de la Abe-chan este o comoară valoroasă pusă la vedere chiar lângă grătarul cu cărbuni.

Se pare că Abe-chan a fost fondat în 1933 de către bunicul actualului proprietar, iar borcanul cu sos a existat încă din acele vremuri de început. Tradiția de a adăuga la sos fără a curăța efectiv recipientul a fost respectată de toate cele trei generații, iar actualul proprietar este convins că aceasta a contribuit la succesul afacerii de familie.

Potențialele pericole de igienă

În timpul emisiunii de televiziune, experții au fost întrebați despre potențialele pericole de igienă pe care le presupune simpla adăugare de sos nou într-un recipient care nu a mai fost curățat de câteva decenii, iar unul dintre ei a spus că, dacă sosul este tratat termic suficient de mult timp, nu ar trebui să existe niciun pericol de contaminare bacteriană. De asemenea, un experiment în care s-a adăugat apă curată într-un recipient plin cu apă neagră de 365 de ori a arătat că majoritatea conținutului inițial nici măcar nu mai exista la final. Așadar, nu e ca și cum borcanul de sos ar conține de fapt sos de acum 60 de ani.

Emisiunea de televiziune a provocat o mare agitație pe internet și, în timp ce unii patroni Abe-chan au luat apărarea restaurantului, susținând că mănâncă acolo de ani de zile și că nu au avut niciodată probleme de sănătate din cauza mâncării, alții au afirmat că borcanul de sos cu aspect deformat a pus probleme serioase de igienă.

Nu este clar cum gestionează Abe-chan criticile la adresa tradiției sale vechi de zeci de ani. Unele surse susțin că proprietarul a decis să își continue activitatea ca de obicei, în ciuda controversei, în timp ce altele spun că a curățat borcanul pentru prima dată în 60 de ani.