Guvernator rus, din partidul lui Putin, denunțat la poliție pentru declarații anti-război: 'Nu ne-am pregătit, nu avem nevoie de el'

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 17-10-2023 03:42
Actualizat: 17-10-2023 08:07

Un guvernator rus a fost acuzat duminică de critici că a "discreditat forțele armate ale Rusiei" după ce le-a spus locuitorilor din regiunea sa că țara "nu are nevoie" de războiul din Ucraina.

Natalya Komarova, guvernatorul regiunii Khanty-Mansiysk și membră a partidului de guvernământ Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin, a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri cu locuitorii din orașul siberian Nijnevartovsk, sâmbătă, notează The Associated Press.

Criticii au cerut autorităților să lanseze o investigație cu privire la remarcile sale, dar Komarova nu a fost reținută și nici nu a fost pusă sub acuzare până acum.

„Nu ne-am pregătit pentru acest război”

O înregistrare video de la eveniment postată pe rețelele de socializare o arată pe politiciană confruntându-se cu soția unui soldat rus care a spus că oamenii mobilizați au fost slab echipați pentru linia de front.

Komarova le-a spus rezidenților că Rusia nu a fost pregătită pentru invazia Ucrainei.

"Mă întrebați pe mine (de ce soțul dvs. nu are echipament), știind că sunt guvernator și nu ministru al apărării?", a spus femeia de 67 de ani.

"În ansamblu, nu ne-am pregătit pentru acest război. Nu avem nevoie de el. Construiam o lume complet diferită, așa că, în această privință, vor exista cu siguranță unele neconcordanțe și probleme nerezolvate", a spus ea.

Denunțată pentru discreditarea forțelor armate

Comentariile lui Komarova s-au răspândit rapid pe internet, ceea ce ar fi determinat activiștii pro-război să o denunțe pe politiciană autorităților pentru "discreditarea forțelor armate ale Rusiei".

Postul de știri Sibir.Realii a relatat că jurnaliștii săi au văzut o scrisoare a directorului unei organizații non-profit din Siberia, Iuri Ryabtsev, adresată ministrului rus de Interne, în care se cerea o investigație suplimentară a comentariilor lui Komarova.

La câteva zile după ce Putin a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie 2022, parlamentul rus controlat de Kremlin a aprobat o legislație care interzicea denigrarea armatei și răspândirea de "informații false" despre invazia Moscovei în Ucraina.

Instanțele rusești au folosit această legislație pentru a împărți amenzi și pedepse cu închisoarea criticilor opoziției, inclusiv celor care descriu invazia completă a Moscovei în Ucraina ca fiind un război, în loc să folosească eufemismul preferat de Kremlin, "operațiune militară specială".