Verdict necruțător al experților în drept internațional: Atacul Hamas de la 7 octombrie constituie un genocid

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 18-10-2023 12:08
Actualizat: 18-10-2023 13:36

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui ”o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional. ”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional - israelienii -, un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas”.

Între semnatarii documentului se află mai multe personalităţi israeliene, inclusiv un fost procuror de stat interimar, Dan Eldad.

Această declaraţie a fost redactată de numeroşi specialiţti israelieni care au cerut validarea unor colegi la nivel internaţional, a declarat Dan Eldad publicaţiei Times of Israël.

Este vorba despre o iniţiativă a Forumului Familiilor Ostaticilor şi Dispăruţilor, înfiinţată după atac, potrivit publicaţiei. Specialiştii denunţă totodată luarea de civili ostatici, interzisă de Convenţia internaţională împotriva luării de ostatici şi ”definită drept o crimă de război de Statutul de la Roma”.

”Actele care pot constitui crime împotriva umanităţii pot include, între altele, dispariţii forţate. tortură, violenţe sexuale şi persecuţii”, mai arată semnatarii.