Explozia de la spitalul din Gaza: variantele actuale nu sunt crezute de un oficial ONU de rang înalt

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 18-10-2023 22:41
Actualizat: 18-10-2023 23:02

Un înalt oficial ONU nu crede varianta Israelului, a SUA sau Hamas și solicită o investigație proprie

„ONU va dori cu siguranță să-și facă propria investigație! Și ar trebui făcută foarte curând și foarte repede”, a declarat subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonatorul ajutorului de urgență, Martin Griffiths, la CNN.

Întrebat dacă dovezile Israelului de până acum  au însemnat că problema a fost rezolvată, Griffiths a spus: „Nu este pentru mine, pentru că nu mă ocup de a judeca abuzurile drepturilor omului și atrocitățile de acest tip”.

O investigație a ONU ar putea da lecții importante, a adăugat el, „pentru a împiedica să se întâmple la următorul spital, următoarea școală, următoarea instituție de unde oamenii fug”.

Griffiths a mai spus că ONU este pregătită să ofere ajutor umanitar și a cerut încetarea atacurilor aeriene în zonele în care este nevoie de acces.

„Dreptul internațional umanitar interzice atacurile aeriene asupra locurilor de bunuri civile, infrastructurii civile. … Este siguranța ajutorului, care este la fel de importantă ca fiabilitatea acestuia. O putem face, pentru că avem ajutor, avem oameni, avem camioanele și cu siguranță avem voință”, a spus el.

Explozia de la spital

Sute de oameni au fost uciși în explozia de la Spitalul Baptist Al-Ahli din centrul orașului Gaza, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății. Autoritățile din Gaza au dat vina pe Israel, în timp ce țara a spus că informațiile sale au indicat o lansare eșuată de rachetă de către Jihadul Islamic. Grupul a negat ânsă acest lucru.

În prezent, SUA consideră că Israelul „nu este responsabil” pentru explozie, potrivit Consiliului Naţional de Securitate.