Îngrijorare la Washington în legătură cu relaţia dintre Ungaria şi Rusia

Autor: George Traicu
Publicat: 20-10-2023 18:50

Statele Unite îşi exprimă speranţa în legătură cu relaţia Ungariei cu Rusia şi consideră că decizia premierului Viktor Orban de a se întâlni cu preşedintele rus, Vladimir Putin, este "controversată", precizează Ambasada SUA la Budapesta într-un comunicat remis vineri.

Statele Unite ale Americii se declară „îngrijorate” de relația Ungariei cu Rusia și consideră că decizia prim-ministrului Viktor Orban de a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin este „îngrijorătoare”, a anunțat, vineri, ambasada americană din Budapesta, notează Mediafax.

Orban a avut marți o întâlnire cu Putin în timpul Forumului Belt&Road de la Beijing. El este singurul lider al unei țări din Uniunea Europeană care a participat la forum sau s-a întâlnit cu Putin de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

„Statele Unite sunt preocupate de relația Ungariei cu Rusia”, a spus ambasadorul american în Ungaria, David Pressman, potrivit Reuters.

Orban i-a spus lui Putin în timpul întâlnirii de la Beijing că Ungaria nu a vrut niciodată să impună restricții Rusiei și că încearcă să salveze contactele bilaterale. De asemenea, în trecut, Ungaria s-a opus unor inițiative ale UE de a sprijini Ucraina.

În urma întâlnirii de la Beijing, ambasadorii țărilor NATO și ai Suediei care au sediul la Budapesta s-au reunit pentru a discuta preocupările lor cu privire la apropierea tot mai mare a Ungariei de Moscova, a informat Radio Europa Liberă.

Relațiile dintre Budapesta și Washington s-au înrăutățit în ultimul an din cauza amânării deciziei Ungariei asupra ratificării aderării Suediei la NATO.