Tribunalul Iaşi organizează 'Ziua porţilor deschise'

Autor: Alecsandru Ionescu
Publicat: 23-10-2023 19:04

Tribunalul Iaşi informează că organizează miercuri, 25 octombrie, "Ziua porţilor deschise", manifestare ce vizează consolidarea relaţiei de încredere dintre magistraţi - cei care înfăptuiesc actul de justiţie - şi beneficiarii acestuia.

Potrivit sursei citate, evenimentul este organizat în contextul în care ziua de 25 octombrie a fiecărui an a fost declarată de către Comisia Europeană şi Consiliul Europei ca "Ziua Europeană a Justiţiei", conform Agerpres.

"Scopul celebrării acestei zile este acela de a apropia justiţia de cetăţeni, de a-i ajuta să fie mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a justiţiei de zi cu zi, îngăduind acestora să-i înţeleagă mai bine mecanismele şi de a îmbunătăţi accesul la justiţie, prin intermediul evenimentelor organizate de statele membre. Organizarea evenimentului are ca scop asigurarea transparenţei activităţii instituţiei, astfel încât cetăţenii să îşi formeze o reprezentare clară a imaginii reale a condiţiilor de lucru ale magistraţilor, precum şi a etapelor pe care le parcurge un dosar de la înregistrare până la soluţionare. Sunt invitaţi să participe la acest eveniment toţi cetăţenii interesaţi în cunoaşterea şi înţelegerea sistemului judiciar, a activităţii instanţei, a organizării, atribuţiilor şi competenţelor acesteia", se menţionează printr-un comunicat de presă.

Aceeaşi sursă menţionează că participanţii vor avea posibilitatea, în intervalul orar 10,00 - 15,00 să viziteze unele compartimente ale instanţei în care se desfăşoară activitatea din cadrul instituţiei, fără însă a se perturba activităţile curente ale Tribunalului Iaşi şi să intre în dialog cu judecătorii şi grefierii din cadrul instanţei implicaţi în eveniment, pentru a avea reprezentarea cât mai completă a activităţii instituţiei.

Totodată, în cadrul evenimentului, vor fi distribuite participanţilor o serie de broşuri elaborate de Consiliul Superior al Magistraturii.