Emirul Qatarului avertizează: 'Israelul nu are undă verde pentru uciderea necondiţionată!'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 24-10-2023 15:08

Emirul Qatarului avertizează: 'Israelul nu are undă verde pentru uciderea necondiţionată!'

Emirul conducător al Qatarului, ţară implicată în medierea eliberării ostaticilor luaţi de Hamas, a declarat marţi că Israelul nu ar trebui să primească undă verde pentru ucidere necondiţionată, relatează Reuters, informează News.ro.

În discursul său anual de deschidere a Consiliului consultativ Shura al statului arab din Golf, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani a declarat că luptele dintre Israel şi Hamas reprezintă o escaladare periculoasă care ameninţă regiunea şi lumea.

Începând de duminică, Israelul a semnalat o schimbare de tactică, trimiţând infanterie, susţinută de tancuri, în incursiuni de sondare în Fâşia Gaza care au provocat ciocniri cu luptătorii Hamas. De asemenea, Israelul şi-a concentrat loviturile aeriene asupra a ceea ce a descris ca fiind zone în care Hamas îşi adună luptătorii pentru a pregăti o ambuscadă în cazul unei invazii.

Pe de altă parte, Statele Unite au sfătuit Israelul să nu lanseze un atac terestru în Fâşia Gaza, controlată de Hamas, şi ţin Qatarul - un intermediar cu militanţii palestinieni - la curent cu aceste discuţii, au declarat surse Reuters, în timp ce Washingtonul încearcă să elibereze cât mai mulţi ostatici şi să se pregătească pentru o posibilă propagare a unui război regional mai amplu.

Context

După ce Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie şi a ucis aproximativ 1.400 de persoane, Statele Unite au fost alături de aliatul lor şi au subliniat că Israelul are dreptul să se apere. De asemenea, Washingtonul a subliniat în mod public că Israelul îşi va decide propriul calendar pentru represalii. Dar Casa Albă, Pentagonul şi Departamentul de Stat şi-au intensificat acum în privat apelurile la prudenţă în conversaţiile cu israelienii, în condiţiile în care blocada Israelului din Gaza agravează o criză umanitară, iar bilanţul morţilor în urma bombardamentelor asupra enclavei trece de 5.000 de persoane, potrivit autorităţilor din Gaza.

O prioritate a SUA este de a acorda mai mult timp pentru negocieri privind eliberarea ostaticilor luaţi de Hamas la 7 octombrie, au declarat sursele, în special după eliberarea neaşteptată a doi americani, vineri. Hamas a eliberat alţi doi ostatici luni. Se crede că gruparea palestiniană deţine peste 200 de ostatici, unii dintre ei cetăţeni străini.

Un oficial american a declarat că administraţia, conştientă de rolul de intermediar al Qatarului cu Hamas, a ţinut la curent oficialii de la Doha cu recomandările făcute Israelului, pentru ca aceştia să aibă toate informaţiile în timp ce negocierile privind ostaticii continuă.