'Epoca de aur a gazelor s-a încheiat' - Agenția Internațională pentru Energie

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 26-10-2023 03:10

Cererea totală de combustibili fosili va începe să scadă de la mijlocul acestui deceniu cu 3 EJ pe an până în 2050, conform scenariului de bază al AIE, scrie energypress.gr.

Acest fapt, deși pozitiv, nu este suficient în sine pentru a atinge obiectivul climatic, subliniază organizația în raportul său anual.

Se estimează că emisiile vor atinge vârful la mijlocul deceniului, dar rata de scădere nu ține pasul cu menținerea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

În același timp, AIE subliniază că tendințele viitoare ale cererii pentru fiecare combustibil fosil diferă semnificativ de la o regiune la alta, cu o scădere a economiilor dezvoltate și o creștere a celor în curs de dezvoltare.

În cazul petrolului, dezvoltarea electrificării duce la o schimbare majoră: până la sfârșitul deceniului transportul rutier va înceta să contribuie la creșterea cererii de petrol. În schimb, cererea de produse petrochimice va continua să crească până în 2050, dar va fi mai mică decât cererea de transport pierdută.

La gazele naturale, AIE subliniază că criza energetică din ultimii doi ani a fost sfârșitul „epocii de aur” a acestui combustibil. Scăderea consumului centralelor pe gaz din 2030 încoace prin utilizarea în paralel a hidrogenului verde este de așteptat să fie deosebită.

În orice caz, organizația arată că drumul va avea suișuri și coborâșuri și provocări pentru securitatea energetică. „Vârfurile cererii pe care le așteptăm în cadrul politicilor actuale nu înlătură nevoia de investiții în aprovizionarea cu petrol și gaze, având în vedere cât de intensă este epuizarea naturală a zăcămintelor existente. În același timp, există riscuri financiare pentru proiectele noi majore din aceste industrii”, avertizează el.