Procurorii elvețieni renunță la investigația împotriva președintelui FIFA, Gianni Infantino

Autor: Alecsandru Ionescu
Publicat: 26-10-2023 15:32

Procedurile penale împotriva președintelui FIFA, Gianni Infantino, în legătură cu afacerile sale cu fostul procuror general elvețian Michael Lauber au fost închise, au anunțat joi procurorii elvețieni, o decizie pe care Infantino a salutat-o ca pe o justificare a "noii FIFA".

Infantino a fost ales în 2016 pentru a curăța imaginea organismului mondial de fotbal FIFA, după ce a fost implicat în scandaluri de corupție, conform mediafax.

Cu toate acestea, autoritățile elvețiene au lansat proceduri împotriva lui Infantino însuși, în 2020, pentru suspiciuni de încălcare a secretului, abuz de funcție și complicitate în legătură cu întâlnirile pe care le-a avut cu Lauber.

În încheierea procedurii, procurorii au declarat că investigațiile lor au "invalidat" aceste suspiciuni.

Elvețiano-italianul Infantino, care a negat în repetate rânduri orice abatere, a declarat, citat de Reuters, că decizia reprezintă "o victorie deplină și clară pentru mine, pentru noua FIFA și pentru justiție".

"Într-adevăr și fără nicio surpriză, ancheta confirmă în mod complet și clar că am acționat întotdeauna în mod legal și corect, apărând întotdeauna exclusiv interesele FIFA și ale fotbalului", a declarat Infantino.

Autoritățile elvețiene au investigat contactele dintre Infantino și Lauber, care a demisionat din funcția de procuror general al Elveției după ce un tribunal a concluzionat că acesta a ascuns o întâlnire cu șeful FIFA și a mințit supervizorii în timp ce biroul său investiga corupția din cadrul organismului fotbalistic.

Procurorii au declarat că ancheta lor nu a scos la iveală nicio dovadă că Infantino ar fi "instrumentat" Biroul Procurorului General al Elveției "în acte sau omisiuni neobișnuite, inexplicabile, eronate sau chiar criminale".

FIFA a declarat că a luat act de decizia de închidere a procedurii "cu extremă satisfacție".