Israelul a atacat Hamas cu o forță care 'depășește utilizarea unei bombe nucleare': acuzațiile aduse de Hamas

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 06-11-2023 20:20

Israelul a atacat Hamas cu o forță care 'depășește utilizarea unei bombe nucleare': acuzațiile aduse de Hamas

Israelul a aruncat 35.000 de tone de explozibili în Fâșia Gaza de la începutul războiului, transmite Hamas.

"Ocupanții au aruncat 35.000 de tone de explozibili în Fâșia Gaza, ceea ce depășește utilizarea unei bombe nucleare", a declarat un reprezentant al Biroului Politic Hamas, Osama Hamdan, citat de Al Jazeera.

Reprezentantul Biroului Politic a subliniat, de asemenea, că "declarația ministrului [Ierusalimului și Patrimoniului] Israelului, Amichai Eliyahu, despre posibilitatea utilizării armelor nucleare în Fâșia Gaza este o recunoaștere clară a faptului că ocupanții posedă o bombă nucleară".

E imposibil însă de confirmat de pe teren dacă acuzațiile Hamas sunt și reale.

Bilanțul trece de 10.000 de morți

Bilanţul victimelor în Fâşia Gaza de la începutul războiului Israel-Hamas a depăşit 10.000 de morţi, anunţă luni Ministerul Sănătăţii din enclava aflată sub controlul mişcării islamiste, relatează CNN, informează News.ro.

În total, 10.022 de palestinieni au fost ucişi în enclavă în atacuri aeriene israeliene - inclusiv 4.104 copii, 2.641 de femei şi 611 bătrâni -, anunţă un purtător de cuvânt al ministerului, Ashraf Al Qudra.

Acest bilanţ arată că aproximativ trei sfeturi dintre morţi provin din populaţia vulnerabilă.

Alte 25.408 de persoane au fost rănite, anunţă ministerul.

Era neclar câţi combatanţi au fost ucişi în Fâşia Gaza.

CNN subliniază că nu poate verifica din surse independente bilanţul ministerului Hamas.

Israelul a lansat acest război în urma unui atac al Hamas, la 7 octombrie, în Israel, soldat cu 1.400 de morţi şi peste 240 de ostatici.

Israelul a anunţat că vrea să ”aneantizeze” Hamasul.

Mii de palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza în octombrie - un bilanţ mai mare decât al tuturor războaielor Israelului în enclavă din ultimii 15 ani.

Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului consideră că atacuri israeliene în cea mai mare tabără de refugiaţi din enclavă pot fi considerate ”crime de război”, având în vedere amploarea victimelor şi distrugerilor.