Pakistanul face ce nu au reușit americanii - Talibanii sunt forțați să ceară ajutor internațional

Autor: George Traicu
Publicat: 07-11-2023 16:41
Actualizat: 07-11-2023 16:45

Autorităţile afgane au făcut apel la comunitatea internaţională pentru a le oferi ajutor refugiaţilor afgani care au revenit din Pakistan în urma ordinului de expulzare dat de Islamabad, transmite dpa, potrivit Agerpres.


Mai mult de 200.000 de afgani s-au întors deja din Pakistan după ce guvernul de la Islamabad a dat un ultimatum de o lună ca toţi migranţii fără statut legal să părăsească teritoriul ţării.

Grupuri de activişti spun că forţele pakistaneze au recurs la ameninţări, abuzuri şi detenţii spre a-i expulza pe afgani după expirarea termenului limită, 1 noiembrie.

Se estimează că, în total, 1,7 milioane de refugiaţi afgani fără documente legale trăiesc în Pakistan. Mulţi dintre au fugit în deceniile de război din ţară, iar alţii s-au născut din părinţi strămutaţi.

'Cei care s-au întors forţat au serioase probleme legate de adăpost, îmbrăcăminte, articole de gospodărie şi hrană', a declarat marţi ministrul adjunct pentru refugiaţi şi repatriere, Mohammad Arsalah Kharoti.

'Având în vedere numărul celor reveniţi şi amploarea problemelor lor, este nevoie de mai mult ajutor şi cooperare', a insistat el, cu prilejul unei întâlniri la Kabul cu oficiali ai ONU şi ai Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM).

Potrivit autorităţilor afgane, tuturor deportaţilor li s-au oferit hrană, apă potabilă şi transport gratuit, însă este nevoie de mult mai mult pentru relocarea lor.

Pakistanul a ordonat expulzările după luni de tensiuni cu conducătorii talibani de la Kabul, legate de atacuri transfrontaliere de care Islamabadul acuză militanţi islamişti ce operează de pe teritoriul afgan, o acuzaţie respinsă de liderii afgani.

Observatorii văd în expulzare un mod de a pune presiune pe talibani pentru a lua măsuri împotriva militanţilor din apropierea frontierei, însă există şi resentimente mai profunde între cei doi vecini, notează dpa.