Revine Donald Trump la conducere în SUA? Joe Biden se prăbușește în sondaje

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 08-11-2023 05:15
Actualizat: 08-11-2023 07:23

Revine Donald Trump la conducere în SUA? Joe Biden se prăbușește în sondaje

Popularitatea preşedintelui american Joe Biden a coborât luna aceasta la cel mai scăzut nivel de după aprilie, relevă un sondaj Reuters/Ipsos publicat marţi, ale cărui rezultate ridică semne de întrebare în ce priveşte candidatura democratului pentru un nou mandat.

Potrivit sondajului întreprins vineri şi sâmbătă, 39% dintre respondenţi aprobă activitatea lui Biden ca preşedinte, procent identic celui din aprilie şi puţin sub 40% din octombrie şi 42% din septembrie.

Aşteptările sunt ca scrutinul din noiembrie 2024 să aducă o nouă confruntare între actualul preşedinte şi predecesorul său Donald Trump, favorit la nominalizarea din partea republicanilor. Alte sondaje recente au indicat o cursă strânsă între cei doi.

Procentul celor care au răspuns că 'războiul şi conflictele externe' sunt principala problemă a crescut de la 4% în octombrie la 8% în noiembrie, un semn la disconfortului legat de escaladarea puternică în conflictul israeliano-palestinian.

Rata de 8% este cea mai ridicată începând din aprilie 2022, când 9% dintre respondenţi plasau acest subiect pe primul loc, în primele luni ale războiului dintre Rusia şi Ucraina.

În noiembrie, un procent mai mare de respondenţi, de 20%, au spus că economia este cea care îi îngrijorează cel mai mult, în timp ce 9% au menţionat criminalitatea şi 7% mediul.

Rata de aprobare a lui Biden s-a menţinut sub 50% începând din august 2021, iar cea constatată luna aceasta este aproape de nivelul cel mai scăzut din mandatul său, 36%, măsurat la mijlocul lui 2022.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost realizat online pe un eşantion de 1.019 de adulţi, reprezentativ la nivel naţional, şi are o marjă de eroare de circa 3%.